Viroza respiratorie. Solutii la indemana pentru ameliorarea acesteia

Viroza respiratorie. Solutii la indemana pentru ameliorarea acesteia

Acum ca toamna si-a intrat in drepturi, organismul tau trebuie pregatit corect pentru trecerea la sezonul rece. Odata cu schimbarea anotimpului, ne putem confrunta cu viroza respiratorie, imunitate scazuta, lipsa energiei.

Viroza respiratorie este o infectie a cailor respiratorii superioare sau inferioare. Virusurile reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de producere a virozelor.  Virusurile gripale (de tip A si B) si virusul respirator sincitial sunt doua dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor respiratorii, a caror incidenta creste, de regula, in sezonul rece. Ambele virusuri pot duce la simptome precum febra, tuse, cefalee si stare generala de disconfort.

Pe piata se gasesc mai multe suplimente care pot ajuta la imbunatatirea sanatatii sistemului imunitar. Zincul, socul, vitaminele C si D sunt doar cateva dintre substantele care pot oferi un mic beneficiu pentru functionarea normala a sistemului imunitar.

Scopul de a avea o dieta echilibrata si bogata in nutrienti, somnul suficient, practicarea de activitati fizice regulate si renuntarea la fumat (daca este cazul) sunt doar cateva modalitati de a a avea un sistem imunitar puternic.

Vitamine pentru imunitate

Vitamina D

Vitamina D este un nutrient solubil in grasimi, esential pentru sanatatea si functionarea normala a sistemului imunitar.

Nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infectii ale tractului respirator superior, inclusiv gripa si astm alergic (sursa).

Cercetari recente sugereaza ca vitamina D, pe langa imbunatatirea raspunsului imun, poate proteja impotriva infectiilor tractului respirator. (sursa) Un aport de la 1.000 la 4.000 UI de vitamina D, suplimentara pe zi, este suficienta pentru majoritatea oamenilor. Cei cu deficiente mai grave necesita adesea doze mult mai mari.

Vitamina C

Vitamina C este, probabil, cel mai popular supliment pentru intarirea imunitatii. Aceasta vitamina sustine functia diferitelor celule imune si imbunatateste capacitatea lor de a proteja impotriva infectiilor. Vitamina C functioneaza, de asemenea, ca un antioxidant puternic.

Aportul suplimentar de vitamina C poate reduce durata si severitatea infectiilor tractului respirator superior, inclusiv viroza respiratorie (sursa). Mai multe studii au demonstrat ca suplimentarea regulata cu vitamina C, la o doza medie de 1-2 grame pe zi, a redus durata racelilor cu 8% la adulti si 14% la copii (sursa). Doza zilnica maxima de vitamina C este de 2.000 mg, iar doze zilnice suplimentare sunt de obicei intre 250 si 1,000 mg.

Minerale pentru imunitate

Zinc

Zincul este un mineral care se regaseste frecvent in suplimentele menite sa stimuleze sistemul imunitar. Zincul este necesar pentru sustinerea celulelor imune si joaca un rol important in raspunsul inflamator.

O deficienta a acestui nutrient afecteaza capacitatea sistemului imunitar de a functiona corect, si creste riscul de aparitie a virozei respiratorii. Potrivit cercetarilor, 16% din toate infectiile respiratorii s-au dovedit a fi din cauza deficitului de zinc. Acesta afecteaza aproximativ 2 miliarde de oameni din intreaga lume si este mai frecvent la adultii in varsta.

Zincul poate proteja impotriva virozei respiratorii, cum ar fi raceala si la scaderea duratei acesteia (sursa). Doza zilnica maxima recomandata este de 40 mg. Supradozele pot interfera cu absorbtia cuprului, ceea ce ar putea creste riscul de infectie.

BioSunLine Vitamina C 1000 mg cu D3 2000 UI si Zinc 15 mg ofera doza optima de vitamina C 1000 mg si suplimenteaza aportul de vitamina D3 si zinc, cu doar un comprimat pe zi.

Seleniu. Seleniul este un mineral esential pentru sanatatea sistemului imunitar. Cercetarile demonstreaza ca suplimente cu seleniu pot spori apararea antivirala impotriva tulpinilor virusurilor gripale.

Alte suplimente pentru imunitate

Socul negru (Sambucus nigra). Extractul de soc are un potential antibacterian si antiviral puternic impotriva agentilor patogeni bacterieni, responsabili de infectiile tractului respirator superior si de tulpinile virusului gripal. S-a demonstrat ca imbunatateste raspunsul imun si poate ajuta la scurtarea duratei si severitatii racelilor, precum si la reducerea simptomelor virozei respiratorii. (sursa) Suplimentele de soc se gasesc cel mai adesea sub forma lichida sau sub forma de capsule.

Licorice. Lemnul-dulce contine mai multe substante, inclusiv glicirizina, care pot contribui la protejarea organismului impotriva infectiilor virale. Ultimele studii arata ca glicirizina prezinta activitate antivirala impotriva coronavirusului legat de sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) (sursa).

BioSunLine Novimun Protect este o formula complexa, cu seleniu si extract standardizat de Lemn-dulce, ce protejeaza si intareste sistemul imunitar.

Usturoi. Usturoiul are puternice proprietati antiinflamatorii si antivirale. Imbunatateste sanatatea sistemului imunitar prin stimularea celulelor albe din sange, cum ar fi celulele NK si macrofage.

Vitamine din complexul B. Vitaminele B, inclusiv B12 si B6, sunt importante pentru raspunsul imun sanatos. Deficitul de vitamine B, desea intalnit la adulti, poate afecta negativ sanatatea sistemului imunitar.

BioSunLine Complex B Total aduce un aport de opt vitamine B ce contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, cu doar o singura capsula pe zi.

Curcumina. Curcumina este principalul compus activ in curcuma. Are puternice proprietati antiinflamatorii si contribuie la imbunatatirea functiei imune.

Echinaceea si propolisul. Sustin sanatatea sistemului imunitar si pot avea efecte benefice in viroza respiratorie.