Nu ai niciun produs în coș.
Turmericul – ce este, beneficii si moduri de utilizare
16 nov.
Ce sunt curcuma, turmericul si curcuminul?
In cazul in care nu stii care este relatia intre cei trei termeni, iti explicam noi:
- Curcuma defineste un gen din care fac parte aproape 100 de specii de plante.
- Turmeric este una din numeroasele specii de curcuma.
- Curcuminul este principala substanta activa din turmeric. Are proprietati antiinflamatorii si exista dovezi ca poate atenua diferite afectiuni, de la dureri cronice la depresie. Curcuminul are o biodisponibilitate slaba pe cont propriu, si, astfel, este recomandata sa fie combinat cu piper negru sau cu quercetina.
Beneficii de sanatate ale turmericului
Rol antiinflamator
Inflamatia este importanta deoarece lupta impotriva invadatorilor straini si este responsabila cu repararea daunelor din organism. Desi inflamatia acuta, pe termen scurt, este benefica, ea poate deveni un pericol daca devine cronica si ataca tesuturile proprii organismului. Oamenii de stiinta cred ca inflamatia cronica, de nivel scazut, poate sta la baza unor boli ca: afectiunile cardiovasculare, cancerul, boala Alzheimer sau alte afectiuni degenerative. De aceea, orice lucru care poate ajuta la combaterea acestui tip de inflamatie este important in prevenirea acestor afectiuni.
Subiectul inflamatiei este unul complex, insa ideea principala in ceea ce priveste curcumina este ca este o substanta bioactiva cu rol antiinflamator.
Pentru repararea tesuturilor dupa inflamatii, specialistii BioSunLine va recomanda Deflamil, o formula complexa cu extracte standardizate din: turmeric, Boswellia serrata, quercetina, pin si ananas, ce sustine sanatatea cartilajelor, ligamentelor si articualtiilor osoase inflamate.
Rol antioxidant
Stresul oxidativ este considerat a fi unul dintre mecanismele din spatele imbatranirii si a mai multe boli. Radicalii liberi tind sa reactioneze cu substante organice importante, cum ar fi acizii grasi, proteinele sau ADN-ul. Curcumina este un antioxidant puternic care poate neutraliza actiunea stresului oxidativ si poate stimula actiunea altor antioxidanti. (sursa)
Afectiuni cardiovasculare
Datorita capacitatii de a reduce inflamatia si oxidarea, turmericul are efecte benefice asupra mai multor factori care stau la aparitia diverselor afectiuni cardiovasculare.
Artrita
Artrita este o afectiune comuna caracterizata prin inflamatie articulara. Mai multe studii arata ca curcuminul poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei si poate fi, in unele cazuri, mai eficient decat medicamentele antiinflamatoare. (sursa)
Managementul durerii
Potrivit unui studiu, turmericul datorita proprietatilor antiinflamatorii, poate atenua simptomele cauzate de durerile cronice si osteoartrita.
Depresia
Cauzele depresiei sunt complexe, iar oamenii de stiinta cred ca anumite afectiuni, cum ar fi inflamatia, hipotiroidismul si stresul oxidativ, pot contribui la degradarea sanatatii mintale. In toate acestea, curcuminul, prin rolul sau antioxidant si antiinflamator, s-a dovedid a fi o solutie in sustinerea sanatatii sistemului nervos. Turmericul este, de asemenea, o sursa de acizi grasi Omega 3, care sunt contribuie la mentinerea sanatatii cognitive.
Afectiuni ale pielii
Turmericul, de asemenea, functioneaza ca un antimicrobian. Cercetarile arata ca, atunci cand este aplicat pe piele, aceasta poate ajuta la ameliorarea unei serii de afectiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme, psoriazis, si chiar semnele de imbatranire.
Turmericul in alimentatie si medicina
Turmericul poate fi folosit drept condiment sau ca supliment alimentar. Desi curcuminul din suplimentele alimentare are potenta mai mare decat turmericul folosit drept condiment, puteti beneficia de unele proprietati antioxidante ale lui, daca il adaugati in diverse preparate.
Curcuminul este solubil in grasimi, adica se descompune si dizolva in grasimi sau uleiuri. Astfel, pentru cresterea absorbtiei curcuminului, se recomanda sa consumati turmericul alaturi de acizi grasi nesaturati, precum cei proveniti din uleiuri, avocado, nuci si seminte.
Riscuri si efecte secundare
Desi riscul aparitiei efectelor secundare este redus, rareori turmericul poate provoca alergii, sub forma de eruptii cutanate, mai ales dupa aplicarea acestuia pe piele.
In plus, dupa administrarea de doze mari de turmeric (de obicei, sub forma de supliment) pot aparea urmatoarele reactii adverse:
- Greata
- Diaree
- Risc crescut de sangerare
- Scaderea tensiunii arteriale
- Contractii uterine la femeile gravide
- Cresterea fluxului menstrual
In cazul in care observati efecte neplacute trebuie sa incetati utilizarea turmericului si sa va adresati medicului dvs.
Concluzii
Fie ca vorbim despre pulbere de turmeric, extract sau pastile, acesta are multe beneficii dovedite stiintific pentru sanitate. Este un puternic antiinflamator si antioxidant. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie si artrita.
Incercati sa utilizati turmericul in diverse preparate sau sub forma de supliment alimentar pentru a profita de beneficiile acsetuia.
Asigurati-va ca suplimentul alimentar pe care doriti sa-l achizitionati contine extract standadizat cu concentratie mare de curcumin si ca este combinat cu piper negru sau quercetina pentru ai creste biodisponibilitatea.