11 micronutrienti pentru intarirea sistemului imunitar

intarirea sistemului imunitar micronutrienti

Intarirea sistemului imunitar

Efectele grave ale infectarii cu Coronavirus sunt deja cunoscute la persoanele imunodeprimate.

In ciuda vitezei rapide de transmitere a virusului, prevenirea si recuperarea sunt posibile datorita unui sistem imunitar puternic, dieta si stilul de viata fiind esentiale pentru o imunitate sanatoasa. Deficienta majoritatii nutrientilor creste susceptibilitatea individuala la infectia cu virus, cu tendinta de afectare clinica severa.

Micronutrientii

Din fericire, micronutrientii joaca roluri importante in intarirea sistemului imunitar si sanatatea generala. In afara de strategia antivirala, niveluri adecvate de micronutrienti pot imbunatati raspunsul imun la infectii si boli. Este important sa subliniem ca micronutrientii actioneaza sinergic, cu alte cuvinte, corpul uman are nevoie de o concentratie adecvata a tuturor micronutrientilor implicati in raspunsul imun pentru a garanta bariera imuna a celulelor.

Minerale si vitamine pentru imunitate

Vitamina C Studii recente indica faptul ca vitamina C orala (2-8 g/zi) poate reduce incidenta si durata infectiilor respiratorii prin actiunea anti-inflamatorie si imunomodulatoare. Doze de 1-2 g/zi sunt utile in preventia COVID-19. Avand proprietati antiinflamatorii, influenteaza imunitatea celulara si integritatea vasculara si actioneaza ca un cofactor in generarea de catecolamine endogene. Deoarece oamenii pot necesita mai multa vitamina C in stari de stres oxidativ, suplimentarea cu vitamina C a fost evaluata in numeroase stari de boala, inclusiv infectii grave si sepsis.

Vitamina D3 Un studiu recent a aratat ca 82% dintre pacientii cu COVID-19 au deficienta de vitamina D. Prin mai multe mecanisme, vitamina D poate reduce riscul de infectii, reducand inflamatia, ceea ce ajuta la promovarea raspunsului imun. Pentru a reduce riscul de infectie, se recomanda persoanelor cu risc de gripa si / sau COVID-19 sa ia in considerare administrarea a min. 5.000 UI / zi de vitamina D3 timp de cateva saptamani pentru a creste rapid concentratiile de 25-hidroxivitamina D.

Minerale si vitamine pentru imunitate

Vitamina A Cunoscuta si sub denumirea de „vitamina antiinflamatorie” are un rol crucial in sustinerea functiei imunitare. Este implicata in dezvoltarea sistemului imunitar si joaca roluri de reglare in raspunsul imun celular si umoral.
Cercetarile au aratat ca organele imune esentiale au nevoie de un aport alimentar constant pentru a mentine concentratiile plasmatice optime de Vitamina A.

Zincul – suplimentarea cu zinc creste componentele celulare ale imunitatii innascute. Numeroase studii au convenit ca suplimentarea zincului este utila in reducerea riscului de pneumonie si raceala comuna si incidenta infectiei tractului respirator, in special la varstnici si copii. Suplimentarea cu zinc (20 mg/zi) accelereaza recuperarea dupa pneumonia severa la copii. Doua meta-analize au demonstrat ca zincul poate scurta durata racelilor cu aprox. 33%.

Seleniul influenteaza atat sistemul imun innascut, „nonadaptiv”, cat si pe cel dobandit, „adaptiv”. Este implicat in proliferarea limfocitelor T, fiind esential pentru sistemul de aparare al gazdei, afectand functia leucocitelor si a celulelor NK.

Minerale si vitamine pentru imunitate

Vitamina E este un antioxidant liposolubil care se gaseste in tesuturile corpului si este considerat linia de aparare primara fata de peroxidarea lipidelor in organism, fiind esential pentru functionarea normala a celulelor imune.

Fierul este o componenta fundamentala a hemoglobinei, o molecula proteica, avand rolul de a transporta oxigenul in tot corpul. Dar fierul contribuie la intarirea sistemului imunitar prin stimularea productiei de celule albe din sange care combat agentii patogeni si previn infectiile.

Vitamina B6 – este necesara in sinteza endogena si metabolismul aminoacizilor, elementele constitutive ale citokinelor si anticorpilor, ajuta la reglarea inflamatiei si are roluri in proliferarea, diferentierea si maturarea limfocitelor, dar si in productia de anticorpi.

Minerale si vitamine pentru imunitate

Vitamina B12 actioneaza ca un imunomodulator pentru imunitatea celulara, in special cu efecte asupra celulelor citotoxice (celule NK, celule T CD8 +).

Acidul folic mentine imunitatea innascuta (celule NK), avand si roluri in imunitatea mediata celular, fiind important pentru un raspuns eficient al anticorpilor la antigeni.

BioSunLine® Imunovita Esential – contine toate aceste minerale si vitamine esentiale pentru buna functionare a sistemului imunitar si cresterea rezistentei organismului la infectii. Toate vitaminele si mineralele sunt in doze optime, 100% din VNR (Valoarea Nutritionala Recomandata).

Surse:

1Vitamin C—An Adjunctive Therapy for Respiratory Infection, Sepsis and COVID-19 Patrick Holford, 20 Oct 2020

2Vitamin C as prophylaxis and adjunctive medical treatment for COVID-19? Adam F. Feyaerts Ph.D.

3Efficacy of vitamin C in patients with sepsis: An updated meta-analysis

Author links open overlay panel Xue-biaoWei1Zhong-huaWang1Xiao-longLiaoWei-xinGuoJian-YiWenTie-heQinShou-hongWang

4Vitamin D Status in hospitalized patients with SARS-CoV-2 infection, José L. Hernández

5Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths William B. Grant 1,* , Henry Lahore 2 , Sharon L.

McDonnell 3 , Carole A. Baggerly 3, Christine B. French 3, Jennifer L. Aliano 3 and Harjit P. Bhattoa

6 Role of Vitamin A in the Immune System Zhiyi Huang, Yu Liu, Guangying Qi , David Brand and Song Guo Zheng

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949172/

8 Pastilele de zinc si raceala comuna: o meta-analiza care compara acetatul de zinc si gluconatul de zinc si rolul dozajului de zinc. 2017