Nu ai niciun produs în coș.
Imunitatea in vremuri de pandemie – prevenirea infectiilor virale
11 sept.
Imunitatea, in contextul acual al infectiei cu Sars-COV2, este importanta. De aceea este necesar sa respectam cu strictete regulile de igiena personala si de distantare personala dar si sa ne ajutam organismul sa faca fata unei eventuale infectii virale, chiar si usoare.
Ce este imunitatea?
Imunitatea este capacitatea organismelor multicelulare de a rezista microorganismelor daunatoare. Imunitatea implica atat componente specifice, cat si componente nespecifice. Componentele nespecifice actioneaza ca bariere sau eliminatori ai unei game largi de agenti patogeni, indiferent de componenta lor antigenica. Alte componente ale sistemului imunitar se adapteaza la fiecare noua boala intalnita si pot genera imunitate specifica patogenului.
Componentele sistemului imunitar
Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme din corpul nostru. Este alcatuit din tesuturi, celule si organe, inclusiv: amigdalele, sistemul digestiv, maduva osoasa, pielea, ganglionii limfatici, splina.
Cand diversi agenti patogeni intra in corpul nostru, sistemul imunitar intra in actiune. Bacteriile si virusii precum cel care provoaca COVID-19 au proteine numite antigene pe suprafata lor. Fiecare tip de germeni are propriul sau antigen unic.
Anticorpii
Celulele albe din sange produc proteine numite anticorpi pentru a combate antigenul. Anticorpii se ataseaza de antigeni si distrug germenii invadatori.
Odata ce ai fost expus la un virus, corpul tau produce celule de memorie. Daca sunteti expus din nou la acelasi virus, aceste celule il recunosc. Ele spun sistemului imunitar sa produca anticorpi impotriva acestuia.
Cum stimulam imunitatea?
Cand sistemul imunitar este puternic, avem sanse mai mari de a combate racelile si alte infectii.
Sistemul imunitar poate fi influentat de stilul de viata pe care il avem. Exista cateva metode prin care ne putem stimula imunitatea:
- evitarea stresului
- gandirea pozitiva
- respectarea programului de somn
- igiena personala riguroasa
- alegeri alimentare sanatoase
- renuntarea la consumul de alcool si fumat
- sportul
- remedii naturale
- suplimente alimentare
Remedii naturale in prevenirea infectiilor virale
Exista o multime de studii clinice care au aratat efectele pozitive ale unor suplimente si remedii naturale in prevenirea si tratarea infectiilor virale:
- Vitamina C – joaca un rol important functional in nutritie, sustinerea imunitatii si mentinerea sanatatii,fiind un antioxidant eficient in protejarea celulelor fata de efectele daunatoare ale radicalilor liberi generati in timpul expunerii la toxine si poluanti.
- Zincul – joaca un rol important in diferentierea celulara, deficitul de Zinc ducand la intarzierea cresterii, afectarea raspunsului imun, susceptibilitate crescuta la infectii sau intarzierea vindecarii ranilor.
- Vitamina D – este esentiala pentru sanatatea si functionarea sistemului imunitar. Vitamina D imbunatateste efectele de combatere a agentilor patogeni ai monocitelor și macrofagelor – celulele albe din sange, care sunt parti importante ale apararii imune – si scade inflamatia, ceea ce ajuta la promovarea raspunsului imun. Nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infectii ale căilor respiratorii superioare, inclusiv gripa și astm alergic.
- Vitaminele B – inclusiv B12 și B6, sunt importante pentru un raspuns imunitar sanatos.
Remedii naturale in prevenirea infectiilor virale
- Melatonina – puternic antioxidant si antiinflamator, reduce în mod normal furtuna de citokine extrem de proinflamatoare si neutralizeaza radicalii liberi generati, pastrand astfel integritatea celulara si prevenind leziunile pulmonare.
- Socul – plin de proprietatii antivirale si antiinflamatorii, siropul de soc este folosit ca remediu pentru raceli, gripa si infectii bacteriene ale sinusurilor. Unele studii sugereaza ca extractul de soc reduce durata gripei, motiv pentru care unii cred ca poate ajuta sistemul imunitar impotriva infectiei cu coronavirus (COVID-19).
- Ciupercile – Ciupercile sunt bogate in seleniu si vitamine din grupul B, cum ar fi riboflavina si niacina, care sunt necesare pentru a mentine functionarea optima a sistemul imunitar. Ciupercile sunt, de asemenea, bogate in polizaharide, molecule asemanatoare zaharului care stimuleaza functia imunitara.
- Astragalus – este o planta, iar radacina sa este folosita in medicina. De obicei utilizat pentru a intari sistemul imunitar si pentru a trata raceala obisnuita, infectiile respiratorii superioare, alergiile sezoniere, gripa porcina, astragalul este, de asemenea, utilizat pentru combaterea infectiilor bacteriene si virale.
- Usturoi – proprietatile antivirale ale usturoiului pot fi utile in reducerea severitatii simptomelor in raceli, gripa sau infectii cu COVID-19. Puteti consuma usturoi proaspat, sau il puteti lua si sub forma de supliment.
Remedii naturale in prevenirea infectiilor virale
- Echinacea – este utilizata pentru a trata simptomele racelii de la primele semne de boala. Unele cercetari arata ca administrarea echinaceei poate reduce riscul de raceala cu 45% pana la 58%.
- Propolisul – un material asemanator rasinii de la mugurii copacilor de plop si conifere, este utilizat pentru stimularea sistemului imunitar si ca agent antioxidant și antiinflamator. Unele dovezi sugerează că propolisul ar putea ajuta la prevenirea sau reducerea duratei racelilor obisnuite si a altor infectii ale cailor respiratorii superioare.
- Acai Berry – un antioxidant puternic si stimulator al sistemului imunitar, folosit ca sustinator al sanatatii generale si al functiei imune.
- Lemnul dulce (Licorice) – contine multe substante, inclusiv glicirizina, care pot ajuta la protejarea impotriva infectiilor virale. Conform cercetarilor efectuate in vitro, glicirizina prezinta activitate antivirala împotriva coronavirusului asociat cu sindromul respirator acut sever (SARS-CoV).
Cum alegem cele mai bune suplimente alimentare?
Multe suplimente de pe piata pot contribui la imbunatatirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, desi aceste suplimente pot oferi un beneficiu pentru imunitate, nu ar trebui folosite ca inlocuitor pentru un stil de viata sanatos.
Mentinerea unei diete echilibrate, somnul suficient, activitatea fizica regulata si renuntarea la fumat sunt cateva dintre cele mai importante modalitati de a va mentine sistemul imunitar sanatos si de a va reduce sansele de infectie si boala.
Intrebati medicul sau farmacistul cand utilizati un supliment alimentar, tratamente cu plante sau alte remedii naturale. Toate acestea pot interactiona intre ele sau cu alte medicamente. Atentie la calitatea suplimentelor si provenienta productiei!
‚A ne mentine corpul sanatos este o datorie … altfel nu vom putea sa ne mentinem mintea puternica și clara.’ Buddha
dr. NICA Simona