Nu ai niciun produs în coș.
Protectia solara – cum stim ca am facut alegerea corecta
17 iul.
Protectia solara – cum ne expunem corect la soare
Protectia solara ar trebui sa fie principala preocupare atunci cand mergem la plaja. Petrecand prea mult timp la soare ne putem alege cu diverse semene de imbatranire: pete, lipsa fermitatii, riduri si linii fine. Dar respectand regulile esentiale privind protectia solara adecvata vom putea obtine bronzul dorit, frumos si sanatos.
Reguli de baza atunci cand ne expunem la soare:
- Utilizati o protectie solara de spectru larg care protejeaza atat impotriva razelor UVA, cat și a celor UVB, iar factorul de protectie solara (SPF) este de cel putin 30.
- Evitati sa va expuneti la soare in intervalul orar 10-16, deoarece atunci razele UVB sunt mai puternice.
- Reaplicati crema de protective solara la fiecare 80 minute sau chiar mai des, in cazul in care inotati sau transpirati.
- Purtati o palarie cu borul larg si ochelari de soare ce blocheaza razele UVA si UVB si haine deschise la culoare.
Protectia solara – Care este cel mai bun produs?
Cu totii am stat in fata raftului cu creme de protectie solara nestiind pe care sa o alegem sau care este mai eficienta. Sa stiti ca dermatologii spun ca cea mai eficienta crema de protectie solara este cea pe care o folosesti.
Atunci cand vorbim despre produsele de protictie solara ar trebui sa fim familiari cu urmatorii termeni:
Spectru larg: acest lucru inseamna ca un produs ajuta la filtrarea a doua tipuri de lumina solara: UVA, care provoacă leziuni precum linii fine si riduri si la UVB, care provoaca arsuri solare. Acest termen trebuie sa apara pe eticheta oricarui produs de protectie solara pe care il utilizati.
Rezistenta la apa: produsele cu aceasta mentiune de pe eticheta vor continua să-ti protejeze piele intre 40 si 80 de minute după ce te uzi.
SPF sau Factorul de protectie solara: arata in ce masura produsul poate sa filtreze razele UVB. Cu cat SPF-ul este mai mare, cu atat scade riscul de arsuri solare.
Servetele, pulberile și spray-urile: inca nu s-a dovedit ca servetele, pudrele sau șampoanele de protectie solara sunt eficiente, astfel încât alegerea unui produs sub forma de lotiune, crema sau unguent ar fi mult mai sigura. In ceea ce privește spray-urile, unii oameni de stiinta sunt de parere ca sunt daunatoare daca sunt inspirate in timp ce sunt pulverizate. Este recomandat ca intai sa fie pulverizate in palma si doar dupa aceea sa fie aplicate pe fata.
De la ce varsta: folosirea produselor de protectie solara pot fi folosite de persoanele cu varsta de peste 6 luni. Copiii sub 6 luni nu este recomandat sa fie expusi timp indelungat la soare.
Termenul de expirare. Da, produsele de protectie solara expira.
Protectia solara – alternative la produsele de protectie
Umbra: razele UVB pot fi reflectate de nisip, apa sau beton, asadar chiar daca te-ai adapostit la umbra oferita de un copac sau de o umbrela, nu insemana ca esti protejat.
Pălăriile: mai ales cele cu borurile late, de cel putin 3 cm, va pot proteja nasul, obrajii si gatul, protectia acesteia fiind echivalenta cu un SPF de 5. De asemenea, va ajuta sa va protejati scalpul si parul.
Imbracamintea: hainele constituie, adesea, cea mai buna protectie solara. Cu cat acoperiti mai mult pielea, cu atat mai bine. Materialele precum twill, denim sau spandex sunt considerate a fi cele mai eficiente impotriva razelor UV. De ex.un tricou alb, subtire, are un SPF de aproximativ 5, în timp ce un spandex poate avea un SPF de 50 sau chiar mai mult.
Nutricosmeticele: produse si ingrediente care actionează ca suplimente nutritive care actioneaza din interior pentru ingrijirea pielii, parului si a unghiilor. Majoritatea au in componenta ingrediente ca: colagen, acizi grasi Omega 3, vitamine, minerale sau acid hialuronic.
Hyalosun AOX este un nutricosmetic, cu combinatie unica de ingrediente care contribuie la protectia pielii în urma expunerii la soare. Blocheaza radicalii liberi generati de radiatiile UV si mentine sanatatea pielii.
Protectia solara – alimente ce reduc riscul arsurilor solare
Citricele – bogate in vitamina C, un puternic antioxidant ce protejeaza organismul prin anihilarea radicalilor liberi (ceea ce se intampla atunci cand apar arsurile solare), contribuind in procesele de cicatrizare prin stimularea formarii colagenului.
Capsunile: contin o combinatie puternica de antioxidanti si vitamina C, care protejeaza pielea impotriva arsurilor solare. Pe langa acestea, contin si tanini, ce pot reduce durerile cauzate de arsuri. In acest caz, nu le mancati, zdrobiti-le si aplicatile timp de cateva minute pe pielea afectata.
Ceaiul verde contine bioflavonoide cu actiune antioxidanta de anihilarea a radicalilor liberi si de regenerare, ce previne ridarea premature cauzata de expunerea prelungita la radiatiile solare sau UV.
Migdalele sunt o sursa de vitamina E si guercetin, cu rol dovedid in protectia solara. Ce poate fi mai util decat sa o gustare pe plaja cu migdale proaspete?
Rosiile si pepenele rosu: sunt doua surse bogate de licopen, un antioxidant essential ce actioneaza ca protectie solara interna si protejeaza pielea de arsuri solare.
Sfatul specialistului:
Decat nici o alta protectie solara, crema de protectie solara expirata este recomandata pentru a proteja pielea de arsurile solare, in special daca aceasta contine ingrediente active ca oxidul de zinc sau dioxidul de titaniu.