Rosu in gat – remedii naturale

Rosu in gat este o infectie virala asociata cu o senzatie de iritatie la nivelul gatului. Rosu in gat poate fi declansat de un virus sau de  o infectie  bacteriana, gripa sau raceala.  Desi fiecare dintre noi ne putem confrunta la un moment dat cu rosu in gat, exista o serie de factori care favorizeaza aparitia acestei situatii neplacute: copiii au cele mai mari sanse sa se confrunte cu rosu in gat, iar in cazul copiilor mici, rosu in gat este declansat de streptococ- aceasta fiind una din cele mai frecvente cauze ale infectiilor bacteriene  ce duc la aparitia rosului in gat; fumatul atat activ cat si cel pasiv pot irita gatul; alergiile sezoniere sau reactiile alergice la praf, par de animale de companie, mucegai; infectiile cronice sau frecvente ale sinusurilor.

Rosu in gat – simptome

  • durere care se inrautateste la inghitire sau vorbire;
  • dificultate la inghitire;
  • senzatie de zgarietura in gat;
  • amigdalele umflate sau rosii;
  • pete de puroi pe amigdale;
  • raguseala;
  • dureri de cap;
  • dureri de corp.

Infectiile care stau la baza aparitiei rosului in gat pot avea si alte simptome precum:

  • febra;
  • tuse;
  • frisoase;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • stranut;
  • greata si varsaturi.

Remedii naturale pentru a combate rosu in gat

Mierea

Mierea amestecata in ceai sau luand o lingurita in fiecare zi  este un remediu eficient pentru a combate rosu in gat. Mierea contine proprietati anti-bacteriene si antiseptice, combate bacteriile si impiedica raspandirea infectiei. Mierea reduce disconfortul de umflare asociat cu durerile in gat. Cand consumati miere, oferiti gatuli un strat de protectie care calmeaza mancarimea, durerea si iritarea durerilor in gat si tusea.

Apa cu sare

Apa cu sare poate ajuta la calmarea dureri in gat si la descompunerea secretiilor. Este, de asemenea, cunoscuta pentru ca ajuta la eliminarea bacteriilor din gat. Puneti o  jumatate de lingurita de sare intr-un pahar plin de apa calda. Inghiti amestecul pentru a ajuta la reducerea umflaturilor si pentru a mentine gatul curat. Efectuati acest pocedeu la fiecare trei ore.

Echinacea

Majoritatea constituentilor chimici ai acestei plante sunt stimulatori puternici ai sistemului imunitar. Echinacea are proprietati antivirale si va poate ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor care duc la aparitia dureri in gat. Echinacea prin bioflavonoide, vitaminele A, B 1, B6 , B12, C, borneol, si minerale K, Ca, Mg, Zn, Fe, contribuie la: cresterea imunitatii, favorizeaza refacerea si fortificarea organismului, sustine un raspuns imunologic prompt, crescand rezistenta organismului.

Ceai de musetel

Ceaiul de musetel este in mod natural un calmant. Acesta a fost folosit din timpuri stravechi in calmarea dureri in gat. Este adesea folosit pentru proprietatile sale antiinflamatoare, antioxidante si astringente. Anumite studii au aratat ca inhalarea aburilor de musetel pot ajuta la ameliorarea simptomelor unei raceli, inclusiv a unei dureri in gat. Consumul de ceai de musetel poate oferi acelasi beneficiu. Acesta poate stimula, de asemenea, sistemul imunitar pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiei care a cauzat rosu in gat.

Menta

Menta este cunoscuta pentru capacitatea sa de a improspata respiratia. Uleiurile de menta pot, de asemenea, sa  calmeze durerile de gat. Menta contine mentol, care calmeaza durerile de gat si tusea. Menta are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale, care pot incuraja vindecarea. Nu utilizati niciodata uleiuri esentiale fara a le amesteca cu un ulei transportor cum ar fi uleiul de masline, uleiul de migdale sau uleiul de cocos. 5 picaturi de  ulei esential de menta amestecati-l cu 100 ml ulei de masline sau ulei de cocos.

Radacina de lemn dulce

Radacina de lemn dulce a fost folosita din timpuri stravechi pentru a trata durerile in gat.  Cercetarile recente arata ca este eficient atunci cand este amestecat cu apa pentru a crea o solutie pentru gargara.

Otet de mere

Otetul  de mere are multiple utilizari naturale antibacteriene. Numeroase studii demonstreaza efectele sale antimicrobiene in combaterea infectiilor. Datorita naturii sale acide, acesta poate fi utilizat pentru a ajuta la descompunerea mucusului in gat si la stoparea raspandirii bacteriilor.

Usturoiul

Usturoiul este renumit pentru calitatile sale antibacteriene si antisepice, fiind de real ajutor in calmarea durerilor in gat. Usturoiul contine alicina, un compus cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta impotriva infectiilor.

Piperul

Piperul cayenne contine capsaicina, un compus natural cunoscut pentru blocarea receptorilor de durere. Desi nu este dovedit stiintific, ingestia de piper cayenne amestecata cu apa calda si miere poate ajuta la ameliorarea durerii in gat.  Piperul cayenne este considerat un antioxidant cu mare putere asupra bacteriilor si a radicalilor liberi.

Adaugati in dieta zilnica suplimente alimentare cu propolis. Datorita proprietatilor sale antibacteriene propolisul s-a dovedit foarte eficient in lupta impotriva bacteriilor, mai ales a celor din cavitatea bucala.  Propolisul, prin proprietatile sale cicatrizante, antiparadontozice, antiseptice actioneaza benefic asupra mucoasei orofaringiene. Particulele fine de propolis raman pentru o perioada mai lunga de timp aderente de mucoasa, cu rol in aseptizarea zonei respective. Intreaga gama de vitamina C cu proplis o gasiti aici, acum la pret de producator.