Insuficienta venoasa – ce ar trebui sa stii despre ea

insuficienta venoasa

Daca analizam datele statistice care ne arata ca o treime din populatia adulta sufera de insuficienta venoasa. Pana la doua treimi din persoanele varstnice sufera de un grad mai redus sau mai avansat de aceasta boala. De aceea consideram ca se cuvine sacunoastem mai bine semnele si simptomele, pentru a lua din timp masurile ce se impun si a reduce impactul acestei afectiuni asupra calitatii vietii noastre.

Insuficienta venoasa – semne si simptome

Trebuie sa stiti de la bun inceput ca orice vena poate deveni varicoasa, dar cele mai frecvent afectate sunt cele de la membrele inferioare. Datorita gravitatiei, sangele este împins cu mai mare dificultate catre inima, iar valvele din structura venelor devin, pe masura trecerii anilor, din ce în ce mai putin eficiente.

In forma usoara a insuficientei venoase la nivelul picioarelor, preocuparea noastra este de ordin estetic. Pe masura accentuarii acestora,varicele pot provoca disconfort si dureri, glezne umflate. In cazuri mai grave pot aparea ulcere varicoase, care sunt nu numai dureroase, dar mai ales dificil de tratat, durand luni de zile pana la vindecare.

Hemoroizii pot fi si ei cauzati de afectarea venoasa si au un impact insemnat asupra calitatii vietii. Atunci cand apare insuficienta venoasa si sangele este impins cu dificultate catre inima, fluidele ies din sistemul vascular in tesutul din jur. Pentru a se reintoarce la circulatie, aceste lichide trec în sistemul limfatic, dar in caz de insuficienta venoasa cronica acesta este supraincarcat ti nu face fata. Rezulta astfel umflarea  tesuturilor (edemele). Organismul reactioneaza printr-un proces inflamator, de duce la deteriorarea integritatii vaselor sangvine si umflarea venelor, ceea ce  accentueaza scurgerea de lichide din vene in tesuturile din jur.

Varicele – remedii naturale

Nu putem preveni complet aparitia venelor varicoase. Acest lucru depinde nu numai de faptul ca uneori suntem obligati sa petrecem multe ore în picioare, dar si varsta, obezitatea, sarcina, si mai ales istoricul familial au influenta lor. Ce putem face este sa imbunatatim circulatia  si activitatea musculara prin sport si sa ajutam organismul la refacerea tonusului peretilor venelor, astfel incat sangele sa fie împins catre inima si sa impiedice stagnarea acestuia si formarea de varice.

Diosmina este o substanta ce are proprietati antioxidante si antiinflamatoare care ajuta la cresterea rezistentei vasculare si diminueaza permeabilitatea vaselor. Produsele formate din complexul format de diosmina si hesperidina cajuta la functionarea normla a venelor. ajuta la reducerea inflamatiei si a pierderii de lichid in tesuturile inconjuratoare.