Astenia de primavara si cum ii facem fata cu remedii naturale

astenia de primavara

Astenia de primavara este o stare temporara caracterizata de lipsa de energie, de oboseala fizica si mentala, care apare de obicei la schimbarea anotimpurilor. Cauza asteniei nu este usor de determinat si de aceea, de multe ori este confundata cu depresia.

De obicei, simptomele asteniei de primavara dureaza de obicei intre 10 și 20 de zile, timp necesar organismului pentru a se adapta la schimbarile din noul sezon.

Astenia de primavara – Cauze

Dieta necorespunzatoare prin care privam organismul de vitamine si minerale necesare pentru buna functionare a organismului.

Excesul de produse bogate in grasimi si carbohidrati si excluderea din meniu a legumelor si fructelor atenueza starea de oboseala. In plus adaugati in dieta zilnica alimente bogate in fibre si evitati pe cat posibil grasimile nesanatoase si zaharul.

Lipsa fierului din organism. Pentru buna functionare a organismului, specialistii recomanda 10 mg de fier pentru barbati si 18 mg pentru femei. Fierul este mai bine absorbit de organism in combinatie cu vitamina C.

Astenia de primavara –  simptome

  • senzatie de slabiciune generala;
  • dureri musculare;
  • apatie si tristete;
  • lipsa poftei de mancare;
  • schimbari bruste de dispozitie;
  • scaderea tensiunii arteriale;
  • somnolenta in timpul zilei;
  • dificultatea de concentrare si memorare;
  • scaderea libidoului;
  • pierderea parului;
  • fragilitatea unghiilor;
  • dureri de cap.

Astenia de primavara – Solutii

  1. Faceti cat mai mult sport in aer liber. Exercitiile in parc, jogging-ul, inotul sau plimbarea in aer liber favorizeaza eliberarea endorfinelor care ne fac sa ne simtim mai activi si mai veseli si combat astenia de primavara.
  2. Fiti atenti la alimentatie. Deoarece organismul a fost privat pe parcursul iernii de vitamine si minerale, este important ca in aceasta perioada sa furnizam organismului suficiente elemente nutritive. Evitati elementele grase, prajelile, produsele procesate, dulciurile si introduceti in dieta cat mai multe fructe si legume.
  3. Optati pentru produse bogate in vitamina B: Vitamina B este esentiala pentru combaterea oboselii, adaugati in dieta zilnica  banane, legume sau cereale integrale.
  4. Incercati sa dormiti cel putin 7 ore pe noapte. Este important sa respectati programul de somn, sa incercati sa va culcati zilnic la aceeasi ora, pentru ca organismul sa-si sa refaca energia necesara pentru a doua zi.

Astenia de primavara – Solutii

  1. Beti ceai verde. Datorita continutului redus de cofeina, ceaiul verde actioneaza ca stimulent usor si  isi face rapid efectul. In schimb cofeina din ceaiul verde se elibereaza lent in organism, astfel starea de revitalizare se prelungeste cu mult fata de cea data de cafea. In prezent poti achizitiona  ceai verde si sub forma de comprimate de aici.
  2. Hidratati-va corespunzator. Hidratarea este cheia pentru restabilirea vitalitatii. Consumati o cantitate suficienta, in functie de greutatea dvs. si de activitatile fizice pe care le faceti.
  3. Distrati-va! Incercati sa practicati activitati care va binedispun. Rasul este un bun remediu pentru a combate astenia de primavara, asa ca lasati-va bucurati de cele mai marunte lucruri.
  4. Suplimente pentru energie cu NADH, ce sustine producerea de energie celulara si stimuleaza producerea de dopamine, noradrenlina si serotonina, esentiale la imbunatatirea performantelor cognitive si la memorie. Le gasiti aici la pret de producator

Pentru meteosensibili, astenia de primavara este o piatra de incercare, asa ca specialistii Biosunline le recomanda MeteoMigreen, un supliment natural cu extracte standardizate din plante adaptogene, ce sustine organismul in neplacerile cauzate de schimbari ale vremii, in migrene si in variatii ale presiunii atmosferice.