Serotonina – 7 intrebari si raspunsuri despre hormonul fericirii

Ce este serotonina?

Serotonina, cunoscuta si sub denumirea de „hormonul fericirii”, este un neurotransmitator sintetizat in creier, de catre glanda pineala, si care ajuta la realizarea conexiunilor si la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Desi este un neurotransmitator important din creier, aproximativ 95% din cantitatea totala este produsa la nivelul tractului gastrointestinal si in trombocitele din sange.

Cum se produce serotonina?

Aceasta este sintetizata din triptofan, un aminoacid esential, care este produs de organism din alimentele pe care le consumam in fiecare zi. Organismul transforma triptofanul in 5-HTP, ca mai apoi, aceasta substanta sa fie transformata in serotonina. Triptofanul este cunoscut pentru capacitatea sa de a regla starea de spirit si de a echilibra hormonii in mod natural.

Care sunt beneficiile serotoninei?

Ca neurotransmitator, controleaza activitatea neuronala si joaca un rol intr-o gama larga de procese neuropsihologice. De asemenea, moduleaza diferite procese biologice, inclusiv functionarea sistemului cardiovascular, a muschilor si sistemului endocrin, sustine echilibrul energetic, functia digestiva si reglarea dispozitiei.

Imbunatateste starea de spirit si memoria

Nivelurile scazute de serotonina sunt asociate cu o memorie slaba si starea de spirit depresiva, in timp ce nivelurile crescute pot scadea libidoul. Stim, de asemenea, ca serotonina si triptofanul produc alternante in intestine, ceea ce modifica axa intestin-creier si impacteaza dispozitia si sanatatea cognitiva.

Regleaza tranzitul intestinal

Deoarece 95% din serotonina este produsa in intestine, ea joaca un rol in motilitatea intestinala. Cand 5-HT este eliberat in mod natural, se leaga de receptori specifici pentru a initia tranzitul intestinal. Serotonina, de asemenea, regleaza pofta de mancare si ajuta la eliminarea rapida a alimentelor iritante la nivelul sistemul digestiv.

Promoveaza coagularea sangelui

Serotonina este eliberata din trombocite pentru a ajuta la vindecarea ranilor. In plus, functioneaza pentru a ingusta arterele mici, astfel incat acestea sa formeze cheaguri de sange.

Barbati vs femei – Actioneaza diferit serotonina?

Conform studiilor, nivelul hormonului fericirii din organismul barbatilor este mai mic decat la femei, insa aceasta diferenta este neglijabila.

Femeile au mai multi receptori pentru serotonina, ceea ce explica ca sunt mai deschise cand vine vorba de manifestarea sentimentelor si a entuziasmului. La barbati, serotonina se transporta mai rapid in organism si acesta poate fi unul dintre motivele pentru care incidenta depresiei este mai mare in randul femeilor.

Folosind o tehnica numita “epuizarea triptofanului”, care reduce nivelul de serotonina din creier, cercetatorii au descoperit ca barbatii au devenit impulsivi, dar nu neaparat deprimati. Femeile, pe de alta parte, au experimentat o scadere semnificativa a dispozitiei si au devenit mai prudente, un raspuns emotional asociat frecvent cu depresia.

Ce dezechilibre ar putea produce in organism absenta serotoninei?

Fiind un neurotransmitator cu o actiune complexa, deficienta acestuia poate genera o gama larga de simptome, atat fizice, cat si psihice:
– Depresie
– Anxietate
– Atacuri de panica
– Stare agresiva
– Iritabilitate
– Insomnie
– Apetit scazut
– Stare de greata
– Durere cronica
– Probleme de memorie si digestive
– Oboseala
– Dureri de cap

Ce scade nivelul de serotonina?

Cercetatorii nu cunosc care sunt cauzele exacte ale deficientei de serotonina. Printre potentialele cauze s-ar putea numara:
– existenta unui numar mai mic de receptori in organism
– absorbtia sau descompunerea acesteia intr-un ritm prea alert
– activitatea deficitara a receptorilor de serotonina, anumiti factori genetici
– o alimentatie saraca in vitamina D, vitamina B 6 sau de acizi grasi Omega 3.

Cum influenteaza alimentatia nivelurile de serotonina din organism?

Spre deosebire de alimentele bogate in calciu, care pot creste direct nivelul acestui mineral in sange, nu exista alimente care pot creste direct nivelurile hormonului fericirii. Totusi, exista alimente si unele substante nutritive care pot creste nivelul de triptofan, aminoacidul din care este sintetizata serotonina.
Alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea de curcan, somon si carnea rosie contin niveluri ridicate de triptofan. Acesta este prezent si in produsele lactate, nuci, ananas si oua.

Vitamine pentru serotonina

Una dintre cele mai importante vitamine implicate in sinteza hormonului fericirii ar este vitamina B6. Insa putem spune ca intreg complexul de vitamine B este esential pentru o starea de bine mentala si emotionala
Atunci cand nivelurile de vitamina D sunt ridicate, aceasta poate stimula productia de serotonina si contribuie la imbunatatirea starii de spirit.
NADH (nicotinamid – adenin dinucleotid – forma redusa) este una dintre cele mai importante coenzime – coenzima E1. Cercetarile au evidentiat posibilitatea de utilizare a NADH in vederea sprijinirii producerii de energie, precum si a unor functii vitale din corpul uman.
Cu alte cuvinte, NADH imbunatateste procesul de producere a energiei la nivelul celulei si stimuleaza producerea de noradrenalina si serotonina, esentiale la imbunatatirea performantelor cognitive si la memorie.