Care sunt cele mai importante 3 enzime digestive?

Enzimele digestive joaca un rol cheie in procesul de digestie, prin participarea la descompunerea alimentelor consumate si facilitarea absorbtiei nutrientilor in organism. Enzimele digestive pot fi gasite de-a lungul tractului digestiv: in saliva, in stomac, in sucul pancreatic si stocate in intestinului gros si subtire.

Principalii producatori de enzime digestive sunt intestinul subtire si pancreasul, unde sunt secretate mai multe enzime cheie.

Enzimele digestive: tipuri si rolul acestora
Enzimele digestive pot fi clasificate in functie de: organul in care actioneaza, nutrientii pe care ii descompun (ex. amiliaza descompune amidonul) si de provenienta lor (proprie organismului sau preluate din alimentatie, de ex. bromelaina).

Rolul enzimelor in organism poate fi de:
• reglare a proceselor digestive pe toata lungimea tractului digestiv,
• reglare a metabolismului,
• replicare a ADN-ului,
• sprijinire a eliminarii toxinelor din organism.

Dupa cum mentionam anterior, pancreasul este o sursa importanta de enzime. Sucul pancreatic, impreuna cu enzimele continute, descompun bolul alimentar, care ulterior ajunge in intestine unde nutrientii sunt absorbiti in organism. Pancreatina, substanta secretata de pancreas, este bogata in proteaza, lipaza si amilaza. Aceste enzime descompun macronutrientii, le digera si actioneaza asupra tranzitului intestinal.

  1. Amilaza, produsa de pancreas si secretata in intestinul subtire, ajuta la digerarea grasimilor si a trigliceridelor in acizi grasi.
  2. Proteaza este responsabila cu descompunerea proteinelor in aminoacizi
  3. Lipaza, in prezenta sarurilor biliare si a colipazei, transforma grasimile in trigliceride si glicerol, astfel incat sa poata fi absorbite la nivel intestinal

    Simptome ale carentei de enzime digestive
    • Obezitatea
    • Balonare si flatulenta, dupa masa
    • Senzatie de satietate, imediat dupa inceperea mesei;
    • Defecatie incompleta;
    • Prezenta unor alimente nedigerate in materiile fecale;
    • Materii fecale plutitoare sau uleioase

    Surse naturale de enzime digestive
    O varietate mare de alimente, in special fructele tropicale si legumele fermentate, sunt o sursa bogata in enzime digestive. Atentie! Deoarece caldura poate diminua sau distruge aceste enzime vegetale, este recomandat ca acestea sa fie consumate crude.
    Ananas – proteaza (bromelaina) – contribuie la digestia proteinelor si are puternice proprietati antiinflamatoare.
    Papaya – proteaza (papaina) – ajuta la descompunerea proteinelor.
    Kiwi – proteaza (actinidain) – in plus fata de continutul de enzime digestive, fructul este bogat in fibre care sprijina digestia.
    Mango – amilaza – ajuta la descompunerea carbohidraților din amidon în zaharuri simple.
    Banana – amilaza – glucozide – sustine descompunerea carbohidratilor.
    Mierea, in special cea cruda – amilaza, proteaza – contribuie la descompunerea amidonului si a proteinelor.
    Avocado – lipaza – ajuta la digestia si metabolizarea grasimilor.
    Varza murata – lipaza, proteaza – in timpul procesului de fermentare sunt produse anumite enzime digestive, dar si bacterii benefice (probiotice).
    Ghimbir – proteaza –contribuie la descompunerea proteinelor, ghimbirul ajuta, de asemenea, la usurarea senzatiei de greata.

Suplimentele alimentare cu enzime pancreatice:
Dieta, regimul de viata si eliminarea stresului sunt conditii necesare obtinerii unui echilibru digestiv, dar nu suficiente, in cazul unui deficit diagnosticat de enzime digestive pentru digestia hranei sau in cazul alimentatiei excesive repetate.

In cazul in care va aflati in situatia sa apelati la suplimentele alimentare pe baza de pancreatina, trebuie sa tineti cont de:
-Forma farmaceutica. Alegeti capsulele gastrorezistente, previne descompunerea continutului in stomac, si astfel inactivarea enzimelor de catre sucul gastric si asigura eliberarea acestuia in tractul digestiv cu absorbtie optima.
-Tipul de enzime pe care-l contine suplimentul alimentar.

Pancreon Trienzym contine pancreatina un amestec de trei enzime digestive – amilaza, proteaza si lipaza – ce contribuie la descompunerea mai multor substanțe nutritive, inclusiv proteine, grasimi si carbohidrati si ajuta organismul sa digere mancarea. Formula este imbunatatita cu un plus de extract de ananas pentru stimularea sistemului digestiv.