Nu ai niciun produs în coș.
Dureri articulare: cauze, preventie si remedii
17 feb.
Articulatiile formeaza legaturile sau conexiunile dintre oasele din corp si permit mobilitatea acestora. In urma efortului fizic in exces, diverselor accidentari, ca urmare a inaintarii in varsta sau datorita diferitelor boli pot aparea dureri articulare. Cele mai afectate articulatii sunt cele ale genunchiului, soldului, umarului si mainilor.
Durerea articulara poate varia de la durere usoara pana la severa, poate fi acuta – disparea dupa cateva saptamani sau cronica – poate sa dureze pana la cateva luni. Poate fi non-inflamatorie sau artralgie, pe cand durerea inflamatorie este clasificata ca artrita.
Artrita este un termen general, care desemneaza durerile și afectiunile de natura articulara. Principalele simptome le recunoastem sub forma de durere și rigiditate a articulatiilor, care de obicei se agraveaza odata cu varsta.
Din ce cauza avem dureri articulare?
Osteoartrita, cea mai frecventa forma de artrita. Este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza o data cu trecerea timpului Afecteaza cel mai adesea articulatiile genunchilor, mainilor și șoldului. Apare cel mai adesea la persoanele de varsta mijlocie sau mai in varsta.Pe langa cu durere, aceasta poate provoca: articulatii umflate, rigiditate dupa perioadele de inactivitate, cracmente articulare, limitarea miscarilor in articulatie.
Artrita reumatoida, cunoscuta si ca reumatism, este o tulburare inflamatorie cronica, autoimuna, ce apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat propriile tesuturi. Artrita reumatoida afecteaza mucoasa articulatiilor, provocand o umflare dureroasa, care poate duce la eroziunea osoasa si la deformarea articulatiilor.
Pe langa durerile articulare, simptomele artritei reumatioda pot include: articulatii umflate, rigiditate dupa perioadele de inactivitate, oboseala, febra, pierderea in greutate.
Bursita se manifesta atunci cand micii saculeti cu lichid de la nivelul articulatiilor, numiti si burse, se inflameaza. Bursele au rolul de a facilita miscarea si a reduce frictiunea dintre suprafetele componentelor articulare. De regula, bursita apare la nivelul articulatiilor care sunt utilizate frecvent pentru miscari repetitive.
Printe simpromele generale ale bursitei se numara: durere la miscare, umflaturi, edem sau roseate, sensibilitate locala, ingrosarea burselor.
Tendinita reprezinta inflamatia tendonului, un tesut fibros care face legatura dintre un mușchi si un os. Tendinita afecteaza cel mai frecvent tendoanele din articulatia umarului, cotului, genunchiului, pumnului sau calcaielor. Se manifesta prin durere surda la nivelul articulatiei, sensibilitate la miscare, edem local, reducerea amplitudinii de miscare, rigiditate.
Guta este o forma de artrita caracterizata de dureri articulare foarte mari si cauzata de prezenta unei cantitati prea mari de acid uric in sange si in tesuturi. Este asociata preponderent cu stilul de viata a unei persoane, exces de carne sau alcool, obezitate, etc. Printre simptomele gutei se numara: durere si sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei (de obicei, articulatia degetului mare de la picior), edem, roseata tegumentului din zona articulatiei, mancarimea pielii.
Preventia durerilor articulare
Cel mai bun mod de a avea grija de articulatii este sa le mentineti și mușchii, ligamentele și oasele puternice și stabile. Iata cateva sfaturi pentru o buna sanatate a articulatiilor.
Ritm de viata activ, cu miscare fizica moderata.
In special activitatea fizica pentru intarirea musculaturii, deoarece mușchii puternici ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor. Printre activitatile fizice recomandate pentru intarirea musculaturii, se enumera: pilates, yoga, inot.
Mentinerea unei greutati corporale normale.
Odata ce greutatea corpului depașește limitele, presiunea pusa pe articulatii este tot mai mare, in special pe articulatia genunchiului. Conform studiilor, obezitatea este principalul factor de aparitie a osteoartritei la nivelul genunchiului și a șoldului.
Dieta variata si bogata in vitamin si minerale.
Eficiente in reducerea inflamatiilor de la nivelul articulatiilor sunt alimentele cu proprietati antiinflamatoare ca: ciresele, fructele de padure, rodiile sau nucile, semintele și cerealele integrale, bogate in acizi grasi.
Alimentele bogate in vitamina C, ardeii rosii, citricele, rosiile, broccoli, contribuie la producerea de colagen.
Colagen pentru articulatii
Colagenul reprezinta cea mai abundenta proteina din corp, avand proprietatea de a retine fluidele și de a conferi elasticitate și flexibilitate tesuturilor.
In corpul nostru exista 16 tipuri de colagen., dintre care colagenul tip I, reprezinta 90%. Cele mai importante 3 tipuri de colagen sunt:
Tipul I – in piele, tendoane și oase
Tipul II – in cartilaje
Tipul III – in structura muschilor
Colagenul de tip II in sustinerea sanatatii articulatiilor
Suplimentele de colagen vin in diferite forme, in functie de modul in care sunt preparate: colagenul hidrolizat (pudra) si gelatina. Gelatina este obtinuta prin gatirea colagenului. Colagenul hidrolizat este defalcat și mai mult, in lanturi mai mici de aminoacizi — blocurile de protein si este absorbit de organism mai ușor.
Colagenul de tip II nedenaturat este recunoscut ca ingredient cheie in suplimentele alimentare care sustin sanatatea sistemului articular. Provine din sursa animala, cu grad redus de procesare, pentru a-i conserva molecula. Aceasta structura intacta este cea regasita in molecula colagenului natural și reprezinta principala diferenta a acestui ingredient fata de celelalte forme de colagen hidrolizat și peptide de colagen, imprimand astfel și mecanismul unic de actiune. Colagenul de tip II poate sustine confortul de la nivel articular și restabilirea functiei articulare.
este o formula complex ce contine colagen si acid hialuronic pentru articulatii, impreuna cu glucozamina, condoitina, MSM, vitamina C si K2:
- Reda mobilitatea incheieturilor
- Repara cartilajele
- Mentine flexibilitatea articulatiilor
- Mentine sanatatea ligamentelor