Detoxifierea ficatului: alimentele minune sau daunatoare pentru sanatatea ficatului

detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului  este un ,,must-do”, deoarece una dintre principalele functii ale acestuia este eliminarea toxinelor din organism si pentru a ajuta astfel celalalte organe sa functioneze corect.

Poluarea, consumul de medicamente, stresul, alimentele procesate sunt factori care duc la o suprasolicitare a ficatului si la incarcarea lui cu toxine.  Astfel ia nastere oboseala cronica, depresia si anxietata, constipatia sau diverse afectiuni ale inimii.

Detoxifierea ficatului – ce produse sa consumam?

Detoxifierea ficatului se poate face incluzand in dieta zilnica produse sanatoase si eliminand alimentele prajite si semipreparatele.

  1. Fulgii de ovaz sunt bogati in fibre si va pot ajuta sa scapati de cateva dintre kilograme in plus si de grasimea de pe abdomen, ceea ce poate fi un prim pas in detoxifierea ficatului.
  2. Eliminati produsele nesanatoase de tip fast-food. Cartofii prajiti si burgerii sunt o alegere proasta atunci cand va doriti un ficat sanatos. O dieta ce cuprinde alimente bogate in grasimi saturate poate afecta ficatul.
  3. Adaugati in alimentatia zilnica o multime de legume daca doriti sa pastrati ficatul sanatos. Broccoli este bogat in sulforafan, o substanta care stimuleaza enzimele de detoxifiere din ficat.
  4. Cafeaua. Daca nu reusiti sa incepeti ziua fara ea, veti fi bucurosi sa auziti ca aceasta poate avea unele beneficii pentru ficatul dumneavoastra. Consumul a 2-3 cesti pe zi poate proteja ficatul de daunele cauzate de alcool sau de o dieta nesanatoasa. Atentie, consumul excesiv de cofeina poate avea si efecte negative asupra sanatatii.
  5. Reduceti cantitatea de zahar Prea multe dulciuri consumate pot duce la acumularea de grasimi la nivelul ficatului si la aparitia afectiunilor hepatice. Asa ca, un prim pas pentru detoxifierea ficatului poate fi reducerea consumului de dulciuri.

Detoxifierea ficatului – ce produse sa consumam?

     6. Ceaiul verde este bogat polifenoli, bioflavonoide cu actiune antioxidanta, ceea ce-l face un bun detoxifiant, antiadipos, ideal in curele de slabire.

     7. Migdalele constituie surse excelente de vitamina E si grasimi omega de calitate, care ajuta la regenerarea celulei hepatice, dar si la sustinerea sanatatii inimii.

     8. Reduceti cantitatea de sare din mancare. Este adevarat ca organismul are nevoie de sare, dar nu in cantitati foarte mari. Studiile arata ca o dieta bogata in sodiu poate duce la fibroza, care este prima etapa a cicatrizarii hepatice. Pentru a reduce consumul de sare trebuie sa evitati alimentele prelucrate si sa alegeti legume proaspete in locul celor conservate.

     9. Spanacul contine glutathione, un antioxidant puternic care protejeaza si sustine detoxifierea ficatului. Spanacul se gateste foarte usor, poate fi o baza excelenta pentru o salata la cina.

    10. Afinele contin nutrienti numiti polifenoli care ajuta la protectia ficatului fata de agresiunea toxinelor din mediul inconjurator. Daca afinele nu sunt pe gustul dumneavoastra optati pentru alte alimente bogate in polifenoli, precum ciocolata neagra, maslinele si prunele.

    11. Fiti moderati cu bauturile alcoolice. Alcoolul consumat in cantitati foarte mari poate face ravagii pentru ficat. Cu timpul acesta poate duce la ciroza. Chiar si consumul ocazional poate fi daunator.

Detoxifierea ficatului – ce produse sa consumam?

      12. Ierburi aromate si condimente. Doriti sa va protejati ficatul si inima in acelasi timp? Presarati in mancare oregano, salvie, rozmarin, scortisoara sau chimen. Acestea sunt o buna sursa de polifenoli si, in plus, au un avantaj suplimentar, reduc cantitatea de sare folosita in prepararea alimentelor.

   13. Alimentele bogate in potasiu ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la scaderea colesterolului, dar si la detoxifierea ficatului. Printre alimentele bogate in potasiu se numara:

  • Cartofi dulci – aproape 700 de miligrame de potasiu, mai mult chiar decat banana, fara a mentiona continutul ridicat de fibre si beta-caroten. Un cartof dulce are doar 131 de calorii si este bogat in vitaminele B6, C, D, magneziu si fier.
  • Fasole alba este bogata in antioxidanti, potasiu, proteine si fibre si contine cantitati importante de molibden, implicat in procesul de detoxifiere.
  • Bananele contin 470 miligrame de potasiu, ajuta la digestie si la eliminarea toxinelor si a metalelor grele din organism – toate acestea fiind esentiale in timpul detoxifierii ficatului.
  1. Ficatul de vita sau pui sunt bogate in vitaminele A si B, acid folic, colina, fiera, zinc, crom si coenzima Q10 si sustin detoxifierea ficatului.
  2. Silimarina este considerata “regina” plantelor detoxifiante, ceea ce o face ideala pentru curatarea ficatului. Silimarina ajuta la eliminarea acumularii de metale grele si a poluantilor de mediu si a efectelor produse de medicamente. Ingredientul activ sustine regenerarea sanatoasa. Pentru a te bucura de beneficiile silimarinei, specialistii Biosunline au pregatit pentru tine Silimarina Forte + Polen – protector hepatic natural. Fiecare comprimat de Silimarina Forte + Polen contine armurariu – Carduus marianus (Silybum marianum) extract standardizat la 80% complex de flavonoide silimarina ( silibina, silidianina, silicristina), din care 50% silibina, polen pur si excipienti. O poti achizitiona la pret de producator de aici.