Cate grame de zahar ar trebui sa consumam zilnic?

De ce zaharul, un aliment natural, reprezinta o amenintare pentru sanatatea organismului nostru? Este o intrebare pe care toti ne-am pus-o macar o data. Intr-adevar, acesta este un produs natural, insa nu in forma in care este consumat in zilele noastre, si anume rafinat, procesat si in cantitati industriale. Prin procesare acesta isi pierde proteinele, mineralele si vitaminele, ramanand doar caloriile.

In ziua de astazi, il gasim pe eticheta majoritatii produselor pe care le cumparam, iar daca nu-l gasim sub denumirea obisnuita, acesta in mod sigur se regaseste in componenta, dar sub alta denumire.

Alte denumiri comune pentru zaharuri adaugate sunt: agava, zahar brun, indulcitor de porumb, sirop de porumb, concentrat de suc de fructe,  sirop de porumb cu multa fructoza, zahar din malt, melasa, molecule de zahar care se termina in “ose” (dextroza, fructoza, glucoza, lactoza, maltoza, sucroza), sirop.

Cate grame de zahar pe zi ar trebui sa consumam?

Specialistii recomanda sa nu se depaseasca consumul a 20 de grame pentru femei si 36 de grame pentru barbati. O lingurita contine, de regula, patru grame de zahar. Un pahar de suc de portocale are 5,5 linguri de zahar, echivalent a peste 20 de grame.

Cat despre copii, consumul de zahar la acestia nu trebuie sa depaseasca trei lingurite pe zi, ceea ce echivaleaza cu 12 grame.

Este zaharul din fructe daunator?

Fructele contin zaharuri naturale numite fructoza, care este diferit fata de indulcitorii pe baza de fructoza utilizati in produsele alimentare procesate. De exemplu, o portocala de dimensiuni medii contine aproximativ 12 grame de zahar natural. O cana de capsuni contine aproximativ 6 grame de zahar. Cu numai 50 pana la 60 de calorii, ambele alimente ofera 3 grame de fibre, 100% din aportul zilnic recomandat de vitamina C si mici cantitati de acid folic, potasiu si alte minerale.

590ml de suc are aproximativ 225 calorii, nu contine substante nutritive, dar are in schimb 60 de grame de zahar, de obicei sub forma de fructoza din sirop de porumb.

Chiar daca fructele uscate sunt mai bogate in vitamine si minerale decat fructele crude, acestea au si un continut mai mare de zahar, urmare a procesului de deshidratare. In medie, o banana cruda de 118 grame are 14 grame de zahar, dar o portie de chipsuri de banane are 42 de grame.

Pericolul consumului de zahar!

Acesta poate provoca afectiuni cum ar fi:

  • Obezitatea
  • Boli cardiovasculare;
  • Probleme ale sistemului nervos;
  • Probleme ale ochilor;
  • Probleme osoase si articulare;
  • Probleme de piele, inclusiv infectii bacteriene, infectii fungice;
  • Probleme ale dintilor si gingiilor.

Cum putem reduce cantitatea de zahar?

Reducerea consumului nu este la fel de grea pe cat credeti, dar daca sunteti dependenti de alimentele dulci, puteti totusi sa faceti o schimbare in stilul de viata:

  • Eliminati zaharul, siropul, mierea si melasa din bucatarie;
  • Beti apa in loc de suc sau alte bauturi indulcite;
  • Cumparati fructe proaspete in locul celor conservate;
  • In loc sa adaugati zahar la cerealele de dimineata, folosiți banane proaspete sau fructe de padure;
  • Cand faceti prajituri, reduceti cantitatea de zahar cu o treime. Incercati! Probabil nici nu veti observa;
  • Incercati sa folosiți condimente, cum ar fi ghimbir, scortisoara sau nucsoara;
  • In prajituri, inlocuiti zaharul cu mere sau morcovi;
  • Daca preferati sa consumati zahar in cafea, ceai, limonada, inlocuiti-l cu indulcitori naturali, ca Pur Stevia – Dulce 000, un indulcitor natural din frunze de Stevia rebaudiana, standardizat la minimum 90% steviozide, cu zero indulcitori artificiali, zero calorii, zero indice glicemic. Produsul il puteti achzitiona la pret de producator de aici.