De ce nu pot dormi noaptea? Motivele lipsei somnului

de ce nu pot dormi noaptea

Ti s-a intamplat adesea sa te intrebi “De ce nu pot dormi noaptea”? Acest gand poate fi coplesitor in intuneric, cand se pare ca toti ceilalti din lume sunt deja adormiti. Lipsa somnului poate sa fie rezultatul unor obiceiuri banale pe care ni le formam pe parcursul zilei, fara sa ne dam seamna.

De ce nu pot dormi noaptea?  Sa fie din cauza…

…Stilul de viata

Stim ca anumiti obiceiuri ale stilului de viata pot influenta foarte mult modul in care dormim noaptea. Nicotina, de exemplu, poate fii unul dintre acesti factori. De aceea, fumatorii au un somn mai agitat si se trezesc mai des în mijlocul noptii. Aceasta are impact asupra calitatii somnului. In plus, cofeina, daca este bauta seara, dupa ora 19, poate altera calitatea si durata somnului.

…Stresul

De foarte multe ori, dificultatiile de a adormi, precum si trezirile frecvente pe parcursul noptii se pot datora stresului. Acesta poate sa reduca timpul petrecut in somn profund si poate creste timpul petrecut in fazele mai usoare ale somnului, ceea ce face ca somnul nostru să fie mai vulnerabil la intreruperile cauzate de lumina sau zgomot.

…Lumina puternica

Melatonina este un hormon natural cu rol crucial in starea de sanatate a organismului, secretat la nivelul creierului, odata cu lasarea intunericului. Ea inhiba activitatea constienta a creierului, blocand capacitatea de concentrare si gandire si pregateste organismul pentru somn.

Lumina este principalul factor care influenteaza melatonina produsa de organism. In sezonul rece, cand zilele sunt mai scurte, corpul secreta melatonina mai devreme decat de obicei. In acelasi timp, o lumina puternica poate inhiba productia de melatonina si poate intarzia debutul somnului. Cercetatorii au descoperit ca nivelul melatoninei in corpul persoanelor expuse mult timp la lumina albastra crestea mult mai lent, iar această intarziere se mentinea de-a lungul intregii nopti.

Pentru a nu te mai intreba De ce nu pot dormi noaptea? trebuie sa stii ca dormitorul trebuie sa fie folosit exclusiv in scopul somnului, iar dispozitivele electronice nu trebuie folosite cu mai putin de 60 de minute inainte de ora de culcare. De asemenea, daca ne trezim in timpul noptii, specialistii recomanda sa evitam sa aprindem lumina.

…Somnul de dupa-amiaza

Dormitul in timpul zilei a devenit o moda, mai ales acum cand din ce in ce mai multe companii permit angajatilor sa-si ia o pauza pentru un pui de somn. Somnul de dupa-amiaza poate sa fie benefic pentru unii oameni, dar in acelasi timp poate sa impiedice somnul de noapte.

Evitarea somnului în timpul zilei te pregăti mai bine pentru un somn continuu si odihnitor pe timpul noptii. Daca te simti prea obosit pot sa atipesti, dar nu mai mult de 30 minute si nu dupa ora 3 p.m. Daca nu vrei sa-ti strici somnul de noapte poti combate oboseala de dupa-amiaza cu o activitate stimulatoare, cum ar fi o scurta plimbare.

…Program neregulat de culcare

Un program haotic de somn poate sa strice calitatea somnului si este caracteristic mai ales angajatilor care lucreaza pe schimburi. Majoritatea persoanelor cu un program neregulat de somn pot avea mai multe sanse de tulburari de somn, oboseala, accidente de munca, probleme cardiovasculare, etc.

…Dieta

De ce nu pot dormi noaptea? Te-ai gandit ca ceea ce mananci iti poate afecta somnul. Mancarurile condimentate pot contribui la arsurile la stomac. Mesele consistente duc la senzatia inconfortabila de plin si in timp pot contribui la obezitate.

Incearca sa iei cina cu cel putin doua ore inainte de a merge la culcare si ai grija ca masa sa fie usoara. Evita mancarurile condimentate si grase si nu consuma prea multe lichide. Nevoia de a te ridica din pat pentru a merge la baie iti poate intrerupe somnul.

Daca ai probleme cu somnul incearca suplimente naturale pe baza de melatonina sau passiflora

O nouate in domeniul suplimentelor naturale pentru somn este GABA, ce mentine durata si calitatea somnului. GABA este ultilizat de catre creier pentru calmarea starii de nervozitate, induce relaxarea. Il poti gasi in Glisepan, intr-o combinatie neuroactiva unica cu glutamina, glicina, vitamin B6 si B9, cu efect de calmant natural