Nu ai niciun produs în coș.
Alimente sanatoase pentru inima mai tanara
10 aug.
Pentru a avea o inima tanara si sanatoasa farfuria trebuie sa fie plina cu alimente sanatoase, precum fructe si legume, sa fim atenti la aportul fibre, sa mancam peste de mai multe ori pe saptamana si sa limitam consumul de grasimi nesanatoase si sare.
Alimente sanatoase pentru intarirea inimii si promovarea sanatatii vasculare
Fasolea
Contine fibre si o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu si fier. Toate acestea ajuta la imbunatatirea nivelului colesterolului si la reducerea riscurilor de boli cardiace.
Nucile
Contin acizi graşi esenţiali omega 3 si omega 6 cu rol in prevenirea bolilor cardiovasculare. Acestea trebuiesc consumate de 2-4 ori pe saptamana. Grasimile nesaturate din nuci pot ajuta la reducerea colesterolului in comparatie cu carnea rosie. Deoarece au nivel destul de ridicat de grăsimi şi calorii, nucile trebuie consumate ca portii moderate.
Ciocolata
Ciocolata neagra este de fapt ciocolata cu un continut foarte ridicat in cacao. Consumul moderat de ciocolata neagra, cu continut de minim 70% cacao, favorizeaza reducerea tensiunii arteriale. Prin continutul de antioxidanti anihileaza radicalii liberi si protejeaza organismul. Stiati ca, populația Kuna din insulele San Blas, in largul coastei din Panama, are o rată a bolilor de inima de nouă ori mai mica decât cea a panamanilor continentali. Motivul? Kuna bea o mulțime de bauturi facute cu proporții generoase de cacao, care este neobișnuit de bogat in flavanoli care ajută pastrarea sanatatii vaselor de sange. In plus, un alt compus din cacao, numit epicatechin, stimuleaza oxidul nitric, o substanta care sa dovedit a fi cruciala pentru vasele sanguine sanatoase.
Tomate
Sunt o sursa excelenta de vitamina C, vitamina A, potasiu si fibre, dar si de licopen, considerat a fi unul din cei mai puternici antioxidanti naturali. Aceasta combinatie de nutrieti poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Daca nu stiati, gatitul ar putea creste beneficiile acestui fruct, deoarece prin fierbere, nivelul de licopen este mai mare, iar astfel activitatea antioxidanta nu este diminuata in urma gatirii.
Popcorn
Sa fie gustarea preferata în timpul filmelor sau petrecerilor de acasa sanatoasa? Floricelele contin de trei ori mai multi polifenoli decat fasolea si de patru ori mai multi decat afinele. Fibrele care se găsesc in popcorn scad nivelul colesterolului rau, reducand astfel aparitia bolilor cardiovasculare.
Vin rosu
Literatura stiintfica sustine ca, persoanele care il beau moderat sunt mai putin susceptibile de a dezvolta boli de inima, decat cei care se abtin. Astfel consumul moderat de vin poate avea efecte real cardioprotectoare. Consumul moderat de vin, poate creste estrogenul, care protejează inima – un beneficiu deosebit de util pentru femeile aflate in postmenopauza ale caror niveluri reduse de estrogen cresc riscul bolilor de inima.
Mere
Datorita compusilor puternic antioxidanti ai flavonoidelor din mere – quercetin, epicatechin, epigallocatechin, kaempferol – merele scad riscul aparitiei inflamatiei la nivelul inimii. Merele sunt, de asemenea, bogate in pectina, o formă de fibre solubile ce echilibreaza nivelului colesterolului din sange.
Peste
Consumul a doua sau mai multe portii de peste pe saptamana poate scadea cu 30% riscul de a dezvolta boala coronariana pe termen lung (sursa). Peștii – în special cei “grasi”, cum ar fi somonul si tonul, au un continut bogat de omega 3. Aceasta duce la scaderea nivelului de trigliceride din sange, reduce aritmiile si riscul de ateroscleroza, prin imbunatatirea circulatiei cardiovasculare.
Banane
O banana contine 422 mg – aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de potasiu. Potasiul din banane mentine sanatatea cardiovasculara si a echilibrului de sodiu si apa in organism. Potasiul ajută rinichii să elimine excesul de sodiu, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale.
Nu uita ca o dieta bazata pe alimente sanatoase trebuie combinata si cu sportul pentru a face minuni.