Arsurile solare – remedii naturale pentru o piele sanatoasa

Arsurile solare – cand apar?

Arsurile solare  pot sa fie o surpriza neplacuta atunci cand ati adormit pe sezlong si ati uitat sa va dati cu crema de protectie solara. Vestea rea este ca, in mod sigur, va veti alege cu o piele rosie si dureroasa, dar care nu va persista prea mult timp. Arsurile solare apar atunci cand cantitatea de expunere la radiatiile ultraviolete depaseste abilitatea melaninei de a proteja pielea.

Primele simptome ale arsurilor solare apar dupa cateva ore de la expunerea la ultraviolete, pe cand daunele pe termen lung, pot aparea dupa cativa ani.

Potrivit cercetarilor efectuate, acestea arata ca mai mult de o treime din adulti si aproape 70% dintre copii s-au confruntat cu arsurile solare.

Arsurile solare – cat dureaza?

Roseata pielii  va incepe de obicei sa apara la 2 – 6 ore dupa expunerea la soare. Aceasta va atinge un varf dupa aproximativ 24 de ore si apoi va disparea in zilele urmatoare. Roseata provocata de arsuri mai severe poate dura si mai mult.

Durerile locale provocate de arsurile solare incep, de obicei, in decurs de 6 ore de la expunerea la soare si ating varful dupa 24 de ore. Durerea va scadea de obicei dupa 48 de ore.

Ulceratiile produse de arsurile moderate pana la severe incep sa apara intre 6 si 24 de ore dupa expunerea la radiatiile UV, dar pot aparea si dupa cateva zile. Deoarece ulceratiile sunt de obicei semnul unei arsuri moderate sau severe, acestea pot persista pana la o saptamana. Daca faceti vezicule cu lichid, nu le spargeti. Corpul produce aceste vezicule pentru a proteja pielea si pentru ai permite vindecarea. De asemenea, creste riscul de infectie. Daca veziculele se sparg singure, curatati zona cu sapun si apa usoara si acoperiti zona cu un pansament umed.

Descuamarea pielii va incepe dupa aproximativ 3 zile. Pentru o arsura usoara pana la moderata, aceasta dura pana la sapte zile, dar cantitati mici de descuamare pot sa apara timp de cateva saptamani. Beti multa apa deoarece o sa va ajute sa va vindecati mai repede. Nu trageti sau exfoliati – pielea se va indeparta singura. Noua piele este delicata si mai susceptibila la iritare. Incercati sa faceti  o baie calda pentru a slabi celulele moarte. Asigurati-va ca pielea este suficient hidratata.

Arusile solare  – remedii naturale

  • Comprese reci sau o baie rece pentru calmarea arsurii.
  • Creme sau geluri pentru regenerarea pielii. Pentru a scapa de durerea provocata de arsurile solare, masati zona afectata usor, cu o crema sau un gel. Inainte de a fi aplicata, crema este indicat sa fie tinuta la frigider pentru a fi rece si pentru a va mai calma durerile cauzate de arsurile solare.
  • Beti cat mai multa apa si alte lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Aloe vera  este una dintre cele mai bune remedii pentru a ajuta la repararea pielii, contine gliconutrienti puternici care accelereaza vindecarea. Ideal ar fi sa folositi direct gel de la o planta proaspata. Folositi ca un unguent  pentru a reduce senzatia de intepatura si roseata  a pielii arse de soare. Aplicati-l de cinci ori pe zi, pana cand starea dumneavostra se imbunatateste.
  • Galbenelele au proprietati naturale anti-inflamatorii si de vindecare, care sunt deosebit de benefice pentru arsuri.
  • Cartofii au compusi pe baza de amidon, care pot ajuta la calmarea arsurilor solare. Taie un cartof crud in felii si aplicati pe pielea afectata.
  • Opiniile sunt impartite atunci cand vine vorba de a aplica otet pe arsurile provocate de razele UV. Unii spun ca adaugand doua cesti de otet in apa de baie poate ajuta la calmarea arsurilor, in timp ce altii afirma ca aciditatea ridicata in otet inrautateste simptomele arsurilor.
  • Ceaiul de musetel aplicat pe zona inflamata poate sa calmeze pielea arsa de soare. Daca sunteti alergic la polen, nu trebuie sa utilizati acest tratament. Poate provoca o reactie alergica la nivelul pielii.
  • Purtati haine largi, lejere din bumbac. Pe masura ce pielea se regenereaza, asigurati-va ca purtati haine care nu se lipesc de piele.
  • Faceti o baie cu ovaz si sare. Adaugati cateva linguri de sare intr-o cada plina de apa rece, lasati-o timp de 15-20 de minute si adaugati o ceasca de fulgi de ovaz. Polizaharidele din ovaz vor imbraca si vindeca pielea, in timp ce apa racoreste si mentine pielea hidratata si umeda.

Arsurile solare – preventie

  • Evitati sa stati la soare intre orele 10:00 si 16:00 deoarece in acest interval de timp razele soarelui sunt foarte puternice.
  • Purtati haine deschise la culoare, palarie cu margini mari, o camasa cu maneci lungi si pantaloni, ochelarii de soare care blocheaza razele UV.
  • Folosiți protectie solara. Acoperiti orice zona expusa a pielii cu crema de protectie solara cu spectru larg. Crema de protectie solara trebuie sa aiba un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30. Aplicati crema de protectie solara inainte cu 30 de minute de a iesi afara.
  • Aplicati repetat protectia solara la fiecare doua ore – sau mai des, daca transpirati puternic sau inotati.
  • Prevenirea arsurilor solare se poate face si cu ajutorul ceaiului verde, prin continutul de epigalocatechingalat (EGCG), principiu activ natural din ceaiul verde, protejeaza organismul fata de atacul radicalilor liberi; Reduce natural ridurile premature datorate expunerii prelungite la radiatiile UV;
  • O alimentatie bogata in carotenoizi poate contribui la protejarea pielii impotriva radiatiilor ultraviolete. Carotenoizii sunt pigmenti care ofera fructelor si legumelor ca: morcovii, pepenele, rosile, spanacul si varza culorile.
  • Vitamina C protejeaza celulele impotriva atacului radicalilor liberi ce determina imbatranirea prematura a organismului. Un studiu recent a demonstrat ca administrarea vitaminei C imediat dupa expunerea la soare ajuta la regenerarea tesuturilor expuse la soare.