Canicula si efectele ei asupra sanatatii noastre

canicula

Canicula si sanatatea

Canicula poate determina o varietate de manifestari atat fizice, cat si emotionale, iar expunerea  prelungita la caldura si umiditatea excesiva pot afecta organismul pe termen lung.  Persoanele cu risc crescut sunt copii, varstnicii, femeiele gravide si persoanele cu afectiuni cardiovasculare si respiratorii cronice.

Efectele caniculei asupra sanatatii

Transpiratia. Este modul principal prin care corpul nostru se raceste, prin evaporarea transpiratiei de pe piele. Cand aerul este uscat, transpiratia se evapora, racind pielea. Cand aerul este umed, transpiratia nu se mai evapora la fel de usor, iar corpul nu poate sa se mai raceasca.

Deshidratarea. Debuteaza atunci cand o persoana pierde destul de multe lichide si minerale, iar corpul nu are suficiente fluide pentru as indeplini corect functiile. Deshidratarea debuteaza cu senzatia de sete si progreseaza cu alte manifestari specific lipsei de apa.

Eruptii cutanate. Apar adesea in zilele caniculare si cu umiditate crescuta ca urmare a transpiratiei excesive timp indelungat, in zone ca: la subsori, zonele inghinale, gat, coate sau sub sani. Aceste eruptii pot fi prevenite purtand imbracaminte usoara, de bumbac.

Edem de caldura. Umflarea degetelor, degetelor de la picioare sau a gleznelor, fara ca aceasta sa fie insotita de durere,  cand datorita caldurii vasele de sange se dilata, iar persoana in cauza mentine mult timp pozitiile stand in picioare sau in sezut. Rezultatul este retentia de lichid in zona membrelor inferioare sau superioare.

Scaderea tensiunii arteriale. Canicula poate produce cresterea  temperaturii corpului, ceea ce determina transpiratia excesiva cu pierdere de lichide si electroliti.  Din cauza vasodilatiatiei si a pierderilor de apa pot sa apara scaderi bruste ale tensiunii arteriale, respectiv la ameteli si lesinurile care apar pe strada.

Cresterea ritmului cardiac. Pentru a scadea temeperatura interna a corpului, inima pompeaza mai mult sange spre piele si prin urmarea alte parti ale corpului nu primesc suficient sange. Acest lucru te-ar putea face obosit și lent, mai ales dacă încerci să faci o muncă fizică sau psihică grea.

Extenuare produsa de caldura. Apare ca urmare a pierderilor de apa si minerale, prin transpiratie. Se manifesta prin paloare, cresterea temperaturii corpului, oboseala, slabiciune, ameteli, stare de greata si dureri de cap.

Nu lasa canicula sa-ti strice somnul

  • Evita acumularea de caldura excesiva în corp, reducand activitatile si consumand mult lichid
  • Pentru a dormi corpul trebuie sa isi reduca temperatura interna, iar acest proces poate dura mai mult dupa activitatea fizica, deci incearca sa termini activitatile fizice cu cate ore inainte de culcare.
  • Peste zi, trage jaluzele sau draperiile pentru a evita patrunderea razelor solare in dormitor.
  • Tine geamurile inchise dacă temperatura exterioară este mai ridicata decat cea din interior.
  • In timpul noptii, cand temperatura a mai scazut, lasati ferestrele deschise sau utilizati un ventilator.
  • Purtati o pijama dintr-un material lejer.
  • Fa un dus caldut inainte de a merge la culcare.
  • Descopera remediile naturale pentru un somn linistit.