Arcturus – noua tulpina COVID-19 Motiv de ingrijorare?

Sentimentul de normalitate a inceput sa se reinstaleze pe masura ce continuam sa trecem de la pandemie la endemie, insa, este clar ca COVID-19 este inca aici, sub forma diferitelor variante. Pana in prezent, COVID-19 a suferit numeroase mutatii, au aparut astfel tulpini noi, cea mai recenta fiind ’’Arcturus’’.

Care este diferenta dintre varianta Arcturus si alte tulpini de COVID-19?

Specialistii spun ca „Arcturus’’ este similar ca profil cu sub-variantele anterioare de Omicron, insa o mutatie suplimentara a proteinei spike i-ar putea lasa potentialul de crestere a infectiozitatii si patogenitatii.

Printre diferentele fata de variantele anterioare se numara:

•             are tendinta de a produce o febra mare din cauza unui raspuns inflamator in organism, care este distinctiv in aceasta varianta.

•             in special la copii, are tendinta de a produce conjunctivita, o inflamatia exterioara a ochiului

•             are o rata de transmisibilitate mai mare decat tulpinile anterioare.

Este aceasta noua tulpina motiv de ingrijorare?

In prezent, Arcturus este urmarit indeaproape de experti, insa nu prezinta motiv de ingrijorarea asa cum a fost pentru varianta initiala a virusului. Totusi, sa fii precaut este o idee buna!

Daca sunteti intr-un grup cu risc ridicat:

 –  adulti peste peste 65 de ani

–  persoane cu boli cronice, indiferent de varsta

–  femei gravide

– persoana cu sistem imunitar slabit

ar trebui sa purtati in continuare masti de protectie, mai ales in zonele aglomerate si inchise. 

Cum sa te protejezi de noua varianta COVID-19

Metodele pe care le-am folosit pentru a ne proteja de COVID-19 in ultimii trei ani se aplica si la noua tulpina:

•             vaccinare

•             purtarea mastii de protectie

•             distantarea sociala

•             igiena mainilor

•             suplimente alimentare care sa completeze alimentatia zilnica

Vitaminele si mineralele sunt importante in sustinerea si imbunatatirea functionarii sistemului imunitar.

•             Vitamina C – sustine imunitatea, fiind un antioxidant eficient in protejarea celulelor fata de efectele daunatoare ale radicalilor liberi generati in timpul expunerii la toxine si poluanti.

•             Vitamina D – este esentiala pentru sanatatea si functionarea sistemului imunitar. Vitamina D imbunatateste efectele de combatere a agentilor patogeni ai monocitelor și macrofagelor – celulele albe din sange, care sunt parti importante ale apararii imune – si scade inflamatia, ceea ce ajuta la promovarea raspunsului imun. Nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infectii ale căilor respiratorii superioare, inclusiv gripa și astm alergic.

•             Zinc – joaca un rol important in diferentierea celulara, deficitul de Zinc ducand la intarzierea cresterii, afectarea raspunsului imun, susceptibilitate crescuta la infectii sau intarzierea vindecarii ranilor.

•             Seleniu – are proprietati antioxidante si poate ajuta la reducerea inflamatiei si a riscului de boli infectioase.

•             Fier – este esential pentru producerea de celule sanguine si pentru functionarea normala a sistemului imunitar.

  • Melatonina – puternic antioxidant si antiinflamator, reduce în mod normal furtuna de citokine extrem de proinflamatoare si neutralizeaza radicalii liberi generati, pastrand astfel integritatea celulara si prevenind leziunile pulmonare.
  • Socul – plin de proprietatii antivirale si antiinflamatorii, siropul de soc este folosit ca remediu pentru raceli, gripa si infectii bacteriene ale sinusurilor. Unele studii sugereaza ca extractul de soc reduce durata gripei, motiv pentru care unii cred ca poate ajuta sistemul imunitar impotriva infectiei cu coronavirus (COVID-19).

Este important sa obtineti acesti nutrienti prin intermediul unei diete echilibrate, iar suplimentele ar trebui luate doar la recomandarea medicului. In general, o dieta bogata in fructe si legume colorate, cereale integrale, carne slaba si alimente bogate in proteine, precum si evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool, pot ajuta la sustinerea sistemului imunitar.