Nu ai niciun produs în coș.
Cistita – cauze, simptome, tratament si preventie
02 mart.
Cistita este inflamatia vezicii urinare, de obicei cauzata de o infectie produsa de bacterii sau de unele afectiuni. Este, de obicei, o problema minora, cu frecventa mai mare la femei si mai rara la barbati. Cazurile usoare de cistita se imbunatatesc adesea in cateva zile, fara medicamentatie, dar daca simptomele apar frecvent si se amelioreaza greu, un tratament adecvat este obligatoriu.
Sunt mai multe forme de cistita, care se clasifica in frunctie de prezenta sau absenta infectiei bacteriene si dupa durata (acuta sau cronica).
Cistita bacteriana apare atunci cand bacteriile intra in uretra sau vezica urinara si cauzeaza o infectie. Aproximativ 80 % din infectiile tractului urinar sunt cauzate de bacterii ale intestinului, in special E.coli, care ajung aici.
De ce apare cistita
Exista multe posibile cauze ale cistitei, iar majoritatea sunt infectioase. Cele mai multe cazuri se considera ca apar atunci cand bacteriile care traiesc inofensiv in intestin sau pe piele intra in vezica prin uretra. Nu este intotdeauna clar cum se intampla acest lucru, dar cistita poate fi cauzata de:
- infectia tractului urinar
- igiena precara
- produse de igiena iritante
- activitatea sexuala
- anumite tratamente medicamentoase
- unele metode contraceptive, de exemplu diafragma
- folosirea tamponului in timpul menstruatiei
- deshidratarea
- menopauza si premenopauza
Diverse patologii renale (pietre la rinichi), genitale (prostata marita), vezicale sau diabetul pot sa duca la aparitia unei cistite asociate.
Simptomele cistitei
Desi cauzele pot fi diferite, simptomele sunt comune. Cele mai frecvente semne asociate cu o infectie a vezicii urinare sunt:
- urinare sau nevoia de a urina frecvent
- cantitate mica de urina eliminata de fiecare data
- senzatie de arsura la urinare sau usturime locala
- urme de sange in urina
- urina tulbure, cu miros puternic
- durere pelvina
- durere in timpului actului sexual
- febra, frisoane
Daca aceste simptome persista si nu se amelioreaza dupa 3 zile, se asociaza si cu durere lombara, cu febra mare (peste 38 de grade), greata, varsaturi, frisoane si mictiune dureroasa, contacteaza medicul.
Tratament cistita
In functie de cauza, medicul poate stabili tratamentul, care poate fi simptomatic (antispastice si antiinflamatorii care sa reduca durerea si disconfortul) sau etiologic cu antibiotic (in functie de bacteriile depistate in urma analizelor).
Pentru ameliorarea simptomatologiei, medicul poate recomanda evitarea produselor chimice care produc iritatie, consumul crescut de lichide si mersul regulat la toaleta.
Cum previ cistita
Daca esti predispus la cistita, exista cateva regului simple pe care le poti incerca pentru a preveni revenirea acesteia.
Ce trebuie sa faci:
- Mictioneaza dupa sex
- Urineaza de fiecare data cand simti nevoia
- Hidrateaza-te corect, in special cu apa
- Sterge-te corect dupa folosirea toaletei, din fata la spate
- Pastreaza zona vaginala curata si uscata
- Schimba tamponul de cel putin 3 ori pe zi pe durata menstruatiei
- Pastreaza o igiena adecvata a zonei genitale si anale, prin spalare frecventa si stergere cu un prosop curat si uscat.
Ce trebuie sa NU faci:
- Evita produsele care pot modifica PH-ul local: deodorantele, sapunul parfumat, baia cu bule sau pudra de talc
- Incearca sa eviti folosirea diafragmei ca metoda de contraceptie
- Nu te grabi cand urinezi si incerca sa golesti complet vezica urinara
- Evita pe cat posibil bauturile alcoolice si cafeaua
- Incerca sa nu consumi alimente si bauturi cu mult zahar
- Evita produsele de ingrijire intima parfumate sau folosirea unor detergenti puternici la spalarea lenjeriei intima
- Evita folosirea de lenjerie intima din materiale sintetice sau imbracamintea mulata.
Modalitati de a preveni revenirea cistitei
Merisoarele sunt eficace in cazul infectiilor de tract urinar, prin imbunatatirea functiei excretorii a rinichilor, cresterea diurezei, astfel sustinand buna functionare a aparatului urinar.
Merisoarele au actiune bactericida (datorita acizilor benzoic si citric), diuretica, antiinflamatoare si antiinfectioasa. Sunt dezinfectante urinare si lizeaza uratii. Merisorul contribuie la scaderea aderentei microorganismelor patogene de peretii cailor urinare, ajutand la desprinderea bacteriilor Escherichia coli fixate si scade senzatiile de usturime si prurit.
Strugurii ursului prezinta o actiune antiseptica si dezinfectanta, manifestata in special la nivelul aparatului urinar, are de asemenea o actiune diuretica si astringenta asupra tractului digestiv.
Arbutina este principalul constituent al acestei plante, caruia i se datoreaza actiunea antibacteriana. Aceasta inhiba dezvoltarea Citobacter, Enterobacter, Escherichia, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas si Staphylococcus. Totodata, arbutina, la nivel renal, se scindeaza in glucoza si hidrochinona, aceasta din urma avand actiune antimicrobiana.
Cele doua plante se pot gasi sub forma de suc, ceai sau suplimente alimentare.
Uriklin Akut este un supliment alimentar cu extracte standardizate de merisor-canadian, strugurii ursului si albastru de metilen, ce sustine buna functionare a vezicii urinare si sanatatea tractului urinar.