Alimentatie sanatoasa – 10 super-alimente de primavara

alimentatie sanatoasa

Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa in sezonul de primavara devine o prioritate atunci cand ne dorim sa fim in forma maxima pe perioada concediilor. Odata cu aceasta schimbare de sezon vine si motivatia de a iesi din rutina zilnica si de a fi mai activi, de a face schimbari in stilul nostru de viata.

Alimentatie sanatoasa – 10 super-alimente pentru o forma maxima

1. Anghinarea face parte din categoria de produse ce trebuie introduse in dieta zilnica pentru o alimentatie sanatoasa. Acesta furnizeaza o cantitate importanta de fibre, are un indice glicemic scazut, imbunatateste activitatea bilei. Potrivit unor studii realizate de cercetatorii americani s-a constatat ca anghinarea contine mai multi antioxidanti decat orice alta legume. Datorita cinarinei si a silimarinei continute are un rol hepatoprotector.

2. Sfecla contine o substanta numita betaina cu puternic efect de detoxifiere a ficatului si poate, de asemenea, ajuta la reducerea inflamatiei in organism. Sfecla  se poate  adauga la salate, poate fi gatita in cuptor sau fiarta.

3. Ciupercile contin numeroase substante nutritive, dintre care seleniul, benefic pentru tiroida si care se gaseste in cantitati reduse in alte legume sau fructe. Pe langa minerale, ciupercile mai contin vitamine si antioxidanti esentiali in combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi – vezi ciupercile Champignion.

4. Ridichiile rosii sunt o sursa excelenta de vitamina C, asigurand circa 25% din necesarul zilnic. Sunt detoxifiante, curata sangele si faciliteaza eliminarea toxinelor. Ele sunt alegerea perfecta in orice cura de slabire, deoarece au un continut scazut de carbohidrati si sunt bogate in fibre.

5. Spanacul furnizeaza aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, 14% din doza zilnica recomandata de vitamina C si 20% din necesarul de fibre. Este o sursa excelenta de vitaminele K si B, acid folic, magneziu si fier. Consumul de spanac combate oboseala, intareste sistemul imunitar, sustine sanatatea si frumusetea pielii,  regleaza tensiunea arteriala.

Alimentatie sanatoasa – 10 super-alimente pentru o forma maxima

6. Usturoiul verde este unul dintre super-alimentele ce nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa . Usturoiul verde este bogat in vitamine, minerale – calciu, fosfor si selenium – si antioxidanti, avand proprietati antimicrobiene, antibacteriene, antifungice si antivirale.

7. Sparanghelul este o sursa importanta de vitaminele A, B1, B2 si C, minerale – selenium, potasiu. Glutationul din  sparanghel este un puternic agent antioxidant ce lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza imbatranirea si deteriorarea celulelor.

8. Papadia a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri ca diuretic, in afectiuni hepatice si in reglarea tensiuni arteriale.  Este o sursa bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B, precum si minerale cum ar fi fier, potasiu si zinc. Frunzele de papadie pot fi consumate in salate, sandwichuri si ceaiuri.

9. Ceapa verde contine o serie de vitamine si minerale benefice pentru organism. Ceapa ajuta la eliminarea rapida a toxinelor din organism, avand efect diuretic si depurativ. Datorita compusilor precum alicina, ceapa este un antioxidant puternic, cu efect antibiotic si antiviral extrem de puternic.

10. Spirulina. Pentru o alimentatie sanatoasa adaugati in dieta zilnica Spirulina cu orz verde, regina suplimentelor pentru ca reprezinta o mare sursa de substante nutritive:

  • 10 vitamine (includem pe aceasta lista si vitaminele B, C sau E);
  • 8 minerale;
  • 18 aminoacizi;
  • acizi grasi (cum ar fi Omega 3);
  • beta-caroten – cu proprietati antioxidante.

Mai mult decat atat, aceasta ofera organismului tau proteine esentiale, avand avantajul ca acestea sunt mult mai usor de digerat, si de absorbit fata de cele din carne sau legume.

O puteti comanda la pret de producator aici.