Aditivii alimentari – Top cele mai periculoase E-uri

Aditivii alimentari sau E-urile sunt substante chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le „ameliora” diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi pentru sanatate,  dar consumati in cantitati mari acestia pot sa determine stari de oboseala , greata, ameteli sau alte afectiuni mai grave.

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, cei mai des intalniti fiind: indulcitorii– pentru inlocuirea zaharului, colorantii – pentru a oferi produselor un plus de culoare, acidifianti – pentru a oferi un gust usor acid, corectori de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea, emulsificatori – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, conservanti – reduc sau impiedica alterarea alimentelor.

Mai jos va prezentam aditivii alimentari pe care trebuie sa ii evitam sau cel putin sa ii consumam cu moderatie

Conservanti

  1. Butylated hydroxyanisole (BHA) si Butylated Hydrozyttoulen (BHT) adica E 320 si E 321. Acesti aditivi sunt adesea adaugati la alimentele facute cu grasimi pentru a preveni deteriorarea precoce si pentru a prelungi durata de conservare. Se gasesc frecvent in cereale, guma de mestecat, chipsuri din cartofi, uleiuri vegetale. Pot ataca sistemul neurologic si joaca un rol important in formarea celulelor canceroase.
  2. Nitrit de sodiu – E 250. Acest aditiv alimentar sarat este adesea utilizat pentru a conserva si pentru a da aroma. Este adaugat in produsele de carne si alimentele grase precum slanina, sunca, pestele afumat. Nitratul de sodiu ar putea creste riscul bolilor cardiace. Puteti evita stabilizatorii gasiti in carnea prelucrata folosind carne de pui  sau carne de vita bio.
  3. Galat de propil – E 310. Este un conservant ce se gaseste in grasimile, uleiurile vegetale, supele concentrate de pui. Galatul de propil a fost legat de cazuri de iritabilitate cutanata si de probleme de stomac, precum si de reactii alergice care influenteaza respiratia. Pentru a evita acest lucru, gatiti cu carne organica.

Indulcitori artificiali

  1. Aspartam – E 951. Citat frecvent ca fiind unul dintre cele mai periculoase neurotoxine disponibile, aspartamul se gaseste in multe alimente ca si inlocuitor al zaharului, il puteti gasi frecvent in sucuri, bomboane , iaurturi, ceaiuri instant, marmelada. De asemenea poate fi gasit in alimentele dietetice, cum ar fi deserturile sau sucurile care au continut scazut de calorii. Aspartam-ul este legat aparitia simptomelor de depresie, dureri de cap, convulsii.

Coloranti

  1. E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv, care se gaseste in bauturi, mustar si gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
  2. Colorantul galben E110 sau sunset yellow poate avea efect cancerigen. El se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci. Colorantul este utilizat de obicei in medicamente, vitamine si antiacide. De asemenea, cunoscut sub numele de tartrazina, poate provoca reactii alergice, ar putea contribui asupra comportamentului copiilor, inclusiv probleme de concentrare si compulsivitate crescuta.
  3. Colorantul Rosu 40 (Red 40), ajuta la simularea perfecta a sosurilor de capsuni, fructe de padure, dar poate “ajuta” si carnea sa para mai proaspata. Este cel mai utilizat colorant la nivel mondial. Se gaseste in bomboane, bauturi carbogazoase, chiar si in paine sau cereale. Pericolul vine de la substanta ce se gaseste in acest colorant numita benzidena, care, in urma studiilor efectuate, s-a dovedit a fi cancerigena.
  4. Albastru 1 (Blue 1). Acest colorant este utilizat in general in industria cosmetica, in cea a articolelor vestimentare (Ati observat vreodata o nuanta albastra pe picioare dupa ce ati purtat pereche noua de blugi?), dar si in cea alimentara, pentru bomboane, drajeuri, jeleuri si sucuri. Acesta poate provoca functionarea defectuoasa a celulelor nervoase si poate contribui la aparitia cancerului, afectarea cromozomilor, reactii alergice si schimbari de comportament.
  5. Caramel. Caramelul suna delicios, dar efectele acestuia sunt departe de a fi apetisante. Nu ne referim la variantele sanatoase de caramel realizat din substante naturale, ci la colorantul care ofera aceasta nuanta. Acesta este prezent in special in bauturile racoritoare inchise la culoare, in bere, sosuri semipreparate cum este sosul barbeque, dar si in dulciuri.

Alternative naturale la aditivii alimentari periculosi

Colorantii si aromele ce provin din surse naturale: morcovi, telina, spanac, dovleac, fructe de padure, varza rosie, turmeric, sofron sau ardei iute,  sunt o alternativa mai sanatoasa. Aproximativ 30% din alimentele produse la nivel national au in compozitie coloranti naturali, acestea fiind cu preponderenta produse organice.

Colorantii si aromele naturale nu ofera culori la fel de concentrate, pot modifica gustul alimentelor si sunt mai sensibili la caldura, astfel ca nuantele pot varia in functie de conditiile de pastrare.

Specialistii Biosunline va recomanda ca de fiecare data sa fiti atenti la aditivii alimentari, la compozitia si ingredientele din fiecare produs pe care il cumparati, indiferent ca vorbim de  alimente sau vitamine si  suplimente alimentare.

Deoarece ne gandim la sanatatea ta si a copiilor, divizia de vitamine si suplimente alimentare a Biosunline contine ingrediente din surse naturale de puritate farmaceutica: extracte standardizate, indulcitori naturali, arome si coloranti naturali din plante.

Aduceti un plus de energie pentru sanatate cu vitaminele si suplimentele alimentare din gama BioSunline.