Nu ai niciun produs în coș.
Undele wi-fi – pericol pentru un stil de viata sanatos?
10 mai
De ce undele wi-fi sunt considerate nocive pentru un stil de viata sanatos?
Retele wi-fi au ajuns sa fie considerate nocive pentru un stil de viata sanatos din prisma faptului ca simpla rostire a cuvantului radiatie are o conotatie de obicei negativa. Cu toate acestea, nu toate radiatiile sunt nocive.
Avand in vedere faptul ca este un subiect de maxim interes si foarte dezbatut in ultima perioadă, Farm. Cercet. Biosunline – Dr. Anca Pop, ne va povesti in acest articol in ce masura ne afecteaza undele wi-fi si cum putem avea un stil de viata sanatos, tinand cont de faptul ca nu ne putem lipsi de ele in rutina noastra zilnică- la birou, acasa, in oras.
Ce spun specialistii ?
In general, se accepta faptul ca expunerea la radiatii ionizante (razele X, razele gamma) este nociva si exista studii care atesta efectul nedorit al acestora asupra sanatatii. Insa, radiatiile emise de retele wi-fi fac parte din categoria radiatiilor non-ionizante, mai exact radiatii de joasa frecventa ELF (extremely low frecuency), considerate pana in prezent ca radiatii pentru care nu exista inca suficiente dovezi care sa ateste efectul nociv al acestora.
Comitetul Stiintific al Urgentelor si Riscurilor Nou Identificate pentru Sanatate (SCENIHR) este institutia avizata sa revizuiasca permanent efectele potentiale ale campurilor electromagnetice asupra unui stil de viata sanatos. Astfel, in anul 2014, SCENIHR a dat publicitatii o opinie preliminara care se bazeaza pe studii stiintifice efectuate incepand cu anul 2009 asupra radiatiilor de joasa frecventa. Raportul subliniaza faptul ca evidenta in ceea ce priveste riscul de cancer la nivelul creierului a devenit mai redusa, in timp ce posibilitate asocierii cu cancerul la nivelul urechii ramane deschisa si necesita investigatii suplimentare.
Cum pot afecta undele wi-fi sănătatea adulților și mai ales a copiilor ?
Problemele medicale posibil incriminate de prezenţa acestor radiații pe perioade mai lungi de timp sunt reprezentate în special de :
- probleme neurologice – insomnie, tulburări de comportament, reducerea activităţii cerebrale
- probleme de fertilitate
- afectare cardiovasculară
- cancer
De remarcat însă că nivelul de absorbţie în cazul copiilor poate fi mai mare decât în cazul adulţilor, pentru că organismul unui copil are un conţinut mai mare de apă şi de aceea are şi proprietăţi diferite de conductibilitate faţă de cel al unui adult.
Nu exista până în prezent dovezi clare pentru aceste tipuri de afecţiuni, dar, faptul că problemele medicale nu sunt imediate, nu înseamnă că ele nu există. Aşa, de exemplu, cu toţii avem celule canceroase în organismul nostru, dar există mecanisme interne prin care acestea sunt distruse, sau poate trebuie să treacă mulţi ani până boala canceroasă să devină manifestă, după cum există posibilitatea ca anumiţi agenţi să promoveze sau să accelereze acest proces. Aceasta este una dintre ipotezele asupra modului în care undele electromagnetice ne-ar putea afecta nu imediat, ci în timp.
Cum putem reduce efectele undelor wi-fi si sa avem un stil de viata sanatos ?
Desi nu ne putem feri in totalitate de acestea, farm.cercet. Biosunline- Dr. Anca Pop ne da urmatoarele sfaturi pentru a reduce efectele undelor wi-fi :
- Este recomandata pastrarea unei distante cat mai mari posibile intre telefonul mobil, laptop etc. si corp si inchiderea totala a acestora cand nu le folosim
- Este de preferat alegerea unei conexiuni la internet prin cablu in detrimentul celei de Wi-Fi
- Este utila deconectarea de la sursa de curent a router-ului pe timpul noptii si in perioadele in care nu utilizam Internetul. Exista posibilitatea ca dormitul in apropierea unui telefon mobil sau intr-o casa cu Wi-Fi activ, ori intr-un apartament cu numeroase semnale Wi-Fi sa cauzeze probleme cronice cu somnul, deoarece “bombardamentul” constant al “poluării” WI-FI interfera cu mecanismul fizic de adormire si intretinere a somnului.
- Petrecerea timpului liber, pe cat posibil, in zone din natura, mai putin expuse, in care intensitatea acestor unde este mai redusa ar putea avea un efect pozitiv asupra organismului
- Este recomandata evitarea instalarii unor sisteme wi-fi in institutiile destinate copiilor – precum scoli si gradinite etc.
- Cercetatorii au evidentiat o protectie suplimentara prin utilizarea suplimentelor alimentare cum ar fi NADH (coenzima E1) ce poseda potential stabilizant ADN, mitocondrial si la nivelul membranelor celulare afectate de radicalii liberi, posibil generati in exces prin iradiere. Aceasta coenzima insa nu are un efect de blocare totala a efectelor acestor unde.
Sa schimbam, asadar, ceea ce sta in puterea noastra, astfel incat expunerea (si mai ales a copiilor nostri – mult mai sensibili la aceste unde decat adultii) sa fie minima, afirma farm.cercet. Dr. Anca Pop.