Sanatatea dentara si dintii de lapte ai copilului

Cred ca fiecare dintre noi  stie ca dintii fie ei definitivi, fie de lapte sunt foarte utili si joaca un rol important in viata noastra si a copiilor nostri. Dintii frumosi si sanatosi nu numai ca ne ofera noua si copiilor un aspect fizic mai placut, dar ei ne permit sa mancam corect, sa mestecam mancarea in mod corespunzator pentru a putea sa o inghitim. Dintii joaca un rol esential in digestia hranei  noastre.

Dintii de lapte la copii este un subiect sensibil pentru fiecare parinte in parte. In cele de urmeaza va vom explica stadiile de aparitie a dintilor de lapte la copii si cum puteti preveni in mod natural aparitia cariilor.

Primii dinti care incep sa erupa la aproximativ 6 luni de viata sunt dintii de lapte sau dintii primari. Prima data apar cei doi incisivi centrali din fata din partea de jos apoi sunt urmati de cei patru dinti din fata din partea de sus. Dupa aceea, alte tipuri de dinti incep sa – si faca aparitia, de obicei apar in perechi pe fiecare parte a maxilarului superior sau inferior pana la cei 20 de dinti. Dintii de lapte ies pana la varsta de 2-3 ani.

Grafic de dezvoltare al dintilor de lapte (primari)

Dintii de sus

Stiati ca:

  • O regula generala este ca la fiecare 6 luni de viata, vor erupe aproximativ 4 dinti
  • In ceea ce priveste eruptia dentara fetele preced in general baietii
  • Dintii de jos apar, inaintea dintilor superiori
  • Dintii apar, de obicei, in perechi;
  • Dintii de lapte sunt mai mici in dimensiuni si mai albi decat dintii permanenti
  • Pana la varsta de 2-3 ani, copilul va avea set complet de dinti de lapte.

De ce este important sa avem grija de dintii de lapte ai copilului?

Da, este adevarat ca dintii de lapte raman in cavitatea bucala  pe o perioada limitata de timp, dar acestia au un rol vital pentru ca:

  • Tin locul dintiilor permanenti
  • Dau chipului aspectul sau normal
  • Ajuta la dezvoltarea vorbirii clare si corecte
  • Contribuie la realizarea unei bune alimentatii (dintii lipsa sau cariati fac mestecatul mai dificil)

Vizita la medicul stomatolog. Sanatatea orala este deosebit de importanta pentru copii inca de la varste fragede. In general, prima  vizita la medicul stomatolog este indicata la 6 luni dupa aparitia primului dinte.

Pentru a preveni diverse probleme dentare care pot aparea  la copii cu varstele cuprinse intre 6 si 12 ani ar trebui dusi la dentist la fiecare sase luni.  Acest lucru poate parea  des, dar vizitele frecvente sunt esentiale pentru sanatatea dintilor in curs de dezvoltare ai copilului dumneavoastra. Vizitele regulate la medicul dentist permite detectarea din timp a posibilelor  probleme ale gavitatii bucale, ca dezvoltarea incorecta a dintiilor: dinti lipiti, strambi, etc. Stomatologul poate, de asemenea sa observe semnele unui deficit de fluorura si va poate recomanda suplimentarea aportului de fluor.

Beneficiile fluorului la copii

Fluorul se combina cu hidroxiapatita din smaltul dentar formand fluoroapatita ce contribuie la mentinerea mineralizarii dintilor, crescand astfel rezistenta smaltului dentar la actiunea agentilor cariogeni produsi de catre bacteriile din componenta placii dentare. Deficitul de fluor in alimentatie este asociat cu cresterea incidentei cariei dentare.

Pentru suplimentarea aportului de fluor si cresterea resistentei smaltului dintilor la caria dentara, specialistii BioSunline au conceput special si cu atentie pentru copilul dvs produsul FluorDenta, un supliment alimentar cu fluor.

 

Recomandarea pentru suplimentarea aportului de fluor depinde de varsta copilului si de continutul in fluor al apei si alimentelor ingerate. De regula administrarea de suplimente cu fluor se face de la varsta de 6 ani si trebuie continuata pana la varsta de 15-16 ani, varsta la care se finalizeaza formarea dintilor definitivi. Suplimentele se iau la recomandarea medicului stomatolog.