Coronavirus (Covid-19) – cum putem preveni infectia cu noul virus

coronavirus

Ce este Noul coronavirus (Covid-19)

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri despre care se stie ca provoaca diferite boli, de la raceala comuna la afectiuni mai grave. Noul coronavirus este o noua tulpina de coronavirus, care nu a fost identificata la om pana in prezent. Noul coronavirus (Covid-19) a fost identificat prima data in Wuhan, Provincia Hubei din China; cel mai probabil, virusul a pornit de la o sursa animala si apoi s-a raspandit la om.

Care sunt simptomele?

Ca si in cazul altor boli respiratorii, infectia cu Covid-19 poate provoca simptome usoare, ca:

  • Febra
  • Tuse
  • Durere in gat
  • Insuficienta respiratorie

Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare cu cele ale racelii comune sau ale gripei, acestea sunt cauzate de virusi diferiti. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

Cum se raspandeste?

Noul Coronavirus se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale.
Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca Covid-19 poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. Dezinfectantii pe baza de clor, alcool, pot ucide virusul.

Cum sa reduceti riscul de infectie cu coronavirus?

Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde, apoi se streg cu un prosop de hartie. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.
Spalarea mainilor elimina virusul.

Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile.
Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul.

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti sau stranutati cu nasul si gura acoperita  cu cotul indoit sau cu un servetel de preferat de unica folosinta, pe care aruncati-l imediat si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.

Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare.

Evitati consumul de produse de origine animala crude sau insuficient preparate. Manipulati carnea cruda, laptele sau organele de animale cu atentie, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele crude, conform bunelor practici privind siguranta alimentara.

 

Mituri despre Coronavirus (Covid-19)

Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie  sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietati antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada potrivit caruia consumul de usturoi ar protejat oamenii de noul coronavirus.

Nu, antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus (Covid-19) este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.
Cu toate acestea, daca sunteti spitalizat pentru Covid-19, este posibil sa primiti antibiotice, deoarece este posibila co-infectia bacteriana.

Nu. Uscatoarele de maini nu sunt eficiente pentru a ucide Covid-19. Pentru a va proteja impotriva noului coronavirus, trebuie sa va curatati frecvent mainile cu o solutie pe baza de alcool sau sa le spalati cu apa si sapun. Dupa curatarea mainilor, ar trebui sa le uscati bine folosind prosoape de hartie sau un uscator de aer cald.

 

Surse: