Macronutrientii – ce sunt si de ce sunt importanti

macronutrientii

Macronutrientii – ce sunt si de ce sunt importanti

Pentru a functiona optim, organismul nostru are nevoie de o varietate de nutrienti din care sa isi asigure necesarul in procesele de crestere si dezvoltare, recuperare, reparare, de furnizare de energie, etc. Au fost denumite macronutrienti acele substante nutritive de care organismul nostru are nevoie in cantitate mai mare. Macronutrientii sunt impartiti in categorii mari, numite carbohidrati, proteine, grasimi si apa. Evident ca aceasta este o impartire conventionala, intrucat aproape fiecare aliment este o combinatie in proportii variabile ale celor 4 componente. Un aliment va fi clasificat intr-una din categoriile enumerate anterior, in functie de procentajul cel mai mare din macronutrientul respectiv.

Carbohidratii

Carbohidratii pe care ii gasim, in principal, in cereale integrale, cartofi, porumb, sfecla, fasole, linte, mazare, mere, pere, portocale, fructe de padure, banane, etc. Sunt sursa de glucoza a organismului, principalul furnizor de energie al corpului si principala sursa a creierului.Glucoza neutilizata este depozitata de organism la nivelul ficatului si muschilor, sub forma de glicogen, la care apeleaza corpul atunci cand are nevoie.

Grasimile

Grasimile nu pot fi excluse de teama de a nu ne ingrasa dintr-o alimentatie echilibrata, deoarece indeplinesc roluri importante in organism. Sunt implicate in dezvoltarea neuronala, in sinteza de hormoni, in absorbtia solubile in grasimi (A,D,E,K).

Alimentele care contin grasimi benefice organismului sunt continute in lapte, nuci, masline, seminte, ulei de masline, peste gras.

Proteinele

Proteinele sunt alcatuite din componente mai mici numite aminoacizi, acestia  intrand in structura celulelor si a muschilor, oaselor, tesuturilor, enzimelor si avand un rol important in sustinerea unui sistem imunitar puternic.

Din cei 20 de aminoacizi necesari diferitelor structuri, 9 sunt esentiali, adica trebuie introdusi in organism prin alimentatie, restul pot fi sintetizati de organism in cazul in care nu se regasesc in dieta noastra. De aceea este foarte important sa nu ne apucam de o dieta fara a consulta medicul de familie sau nutritionistul. Prin excluderea unor alimente, sa producem mari deservicii propriului organism, cu impact major asupra sanatatii.

Sursele ideale de proteine de calitate sunt carnea de pasare de curte, oua, peste, fructe de mare.

Apa

Apa este considerata unul dintre cei 4 macronutrienti deoarece necasarul zilnic este mare, 75% din compozitia corpului este apa. Plamanii, inima, rinichii, creierul avand cel mai ridicat continut de apa. Chiar si oasele contin apa, chiar daca intr-o proportie mai mica, de doar 30%. Apa reprezinta suportul cu ajutorul caruia ajung substantele nutritive la nivel celular, intervine in reglarea temperaturii corpului, in procesele metabolice.

Macronutrientii si scaderea in greutate?

Masurarea macronutrientilor reprezinta o strategie eficienta atunci cand dorim sa slabim. Nu numai ca ne ajuta sa constientizam ce alimente consumam (si ce substante nutritive ne furnizeaza acestea), dar ne poate ajuta sa ajustam aportul astfel incat scadem in greutate.

De exemplu, o dieta bogata in proteine poate reduce greutatea corporala, apetitul si aportul caloric. Cresterea consumului de proteine poate reduce, de asemenea, nivelul de grelina, hormonul responsabil pentru stimularea senzatiei de foame.

In plus, proteinele, joaca un rol cheie in cresterea masei musculara si poate imbunatatii performanta atunci cand este asociata cu antrenamentul de rezistenta.