Indigestia acida. Cum o poti evita de sarbatori

indigestia

Se apropie sarbatorile, motiv de bucurie mare! Vom fi cuprinsi de frenezia aprovizionarii pentru masa de Craciun,  va incepe nebunia in bucatarie. Fripturi, carnati, sarmalute, cozonaci… toate aceste bunatati ne vor bucura papilele gustative, dar ne vor pune la grea incercare stomacul, mai ales daca am tinut post. Deci atentie mare de tot!!! Mesele copioase de sarbatori pot avea urmari neplacute: senzatia de prea plin, greata, balonare, dureri abdominale si indigestia acida.

Sfaturi de respectat la masa pentru a evita indigestia acida

Daca ai tinut post, fa treptat trecerea de la vegetale la carne si mancaruri grele, pentru a-i da organismului ocazia sa se reobisnuiasca.

Oricat de gustoase ar fi bucatele, cunoaste-ti limita, nu manca pana nu mai poti. Deoarece o cantitate mare de alimente va ramane blocata în stomac.

Ridica-te de la masa atunci când simti ca parca ar mai fi, totusi, loc de ceva. Sau fa pauze de cel putin 15 minute intre felurile de mancare care contin carne si grasimi, ca sa nu ingreunezi digestia.

Atentie cum combini alimentele! Evita sa te indopi la aceeasi masa cu sarmalute, jumari, soric, fripturi, sosuri si alte alimente greu digerabile, picante, dar si cu bauturi carbogazoase, alcool, dulciuri in exces. Nu manca fructele dupa carne si sarmale, ca desert, pentru ca ele se vor digera ultimele si, stand atat de mult in stomac, vor fermenta.

Sfaturi de respectat la masa pentru a evita indigestia acida

Nu manca prea repede si mesteca suficient fiecare imbucatura. In caz contrar, se reduce cantitatea de sucuri digestive si alimentele se vor digera într-un timp mai indelungat.

Nu vorbi mult in timpul mesei, pentru ca vei inghiti aer, care va provoca balonari. Si daca sorbi supa aduci aer în stomac.

Nu bea lichide în timpul mesei (apa, sucuri) pentru ca acestea dilueaza sucurile gastrice si digestia nu va mai avea loc asa cum trebuie.

Nu te ridica de la o masa îmbelsugata imediat dupa ce ai terminat din farfurie. Ideal ar fi sa stai o jumatate de ora pe scaun, sa lasi mancarea “sa se aseze”.

Arsurile gastrice si indigestia acida dupa masele de sarbatori sunt destul de frecvente. Aproape un sfert dintre noi am “facut cunostinta” cu ele la un moment dat. Acestea au drept cauza, fie ascensionarea alimentelor si a sucului gastric din stomac inapoi in esofag. Se intampla atunci cand sfincterul care le separa pe acestea nu functioneaza corect sau mucoasa stomacului este atacata de sucul gastric acid în exces. Aceste arsuri sunt frecvente în gastrite, dar si in caz de boala de reflux gastroesofagian. In cazul in care nu este tratata, boala de reflux gastroesofagian poate duce la o afectiuni mai grave.

Importante in rezolvarea acestui disconfort cauzat de arsurile din capul pieptului sunt obtinerea cicatrizarii mucoasei stomacului afectat si un efect de protectie a stomacului fata de efectul agresiv al sucului gastric in exces.

O solutie naturala pentru arsurile gastrice poate fi Dicarbogel Reflux, care prin ingredientele sale active:

  • Atenueaza senzatia de arsuri in capul pieptului
  • Neutrlizeaza acititatea
  • Protejeaza mucoasa stomacului
  • Favorizeaza cicatrizarea mucoasei prin continutul de musetel si nalba.