Nu ai niciun produs în coș.
Cum sa fii in forma, chiar si dupa masa de Paste
29 apr.
De fiecare data cand se apropie vreo sarbatoare, ne facem griji ca o sa ne ingrasam pentru ca o sa mancam din toate preparatele pline de calorii. Farm. cercet. Dr. Anca Pop ne va da cateva sfaturi utile pentru a ramane in forma, chiar si dupa masa de Paste.
Ce sfaturi ne da specialistul pentru masa de Paste?
“ Cred ca cel mai important sfat pentru masa de Paste este moderatia, mai ales atunci cand se face trecerea de la perioada de post. Nu trebuie sa uitam ca sarbatorile nu sunt despre mancare, ci despre petrecerea timpului cu cei dragi”, afirma farm.cercet.Dr. Anca Pop. Mai jos gasiti cateva sfaturi care sa va ajute sa fiti in forma, chiar si dupa sarbatori:
- Intre felurile de mancare trebuie sa existe pauze, in asa fel incat stomacul sa poată digera felul anterior, de regula 4 ore. In functie de alimentele consumate, timpul de digestie gastrica este in medie de:
- 15 minute pentru sucuri
- 30 de minute pentru ouă
- pana in 50 de minute pentru vegetale radacinoase
- 60-90 de minute pentru cereale, legume uscate, cartofi, porumb, lapte si produse lactate
- de la 4 ore si 30 de minute pana la 5 ore pentru vita si miel
- Mancati in ordinea digestibilitatii
- apă si sucuri: 20-30 minute
- fructe, smoothie, supe: 30-45 minute
- vegetale: 30-45 minute
- boabe, cereale, amidon (cartofi, orez, porumb, grau, gris, faina): 2-3 ore
- carne, peste, pui, vită, miel, vanat: 3 -5 ore.
- Beti apa si lichidele la temperatura camerei, apa rece incetineste muschii intestinali.
- Consumati oua moderat deoarece acestea au o cantitate mare de colesterol. Daca aveti probleme cu colesterolul, cu ficatul, colecistul sau pancreasul, organe responsabile cu digestia grăsimilor, este bine sa mancati cel mult doua oua pe zi, alaturi de legume proaspete de sezon- salata, ceapa, leurda.
- Deoarece friptura de miel este nelipsita la orice masa de Paste trebuie sa avem grija sa nu o consumam cu prea multe sosuri sau uleiuri. Bogata in zinc, carnea de miel este o carne mai greu digerabila, mai ales pentru copii. De asemenea, aceasta trebuie sa fie insotita de o garnitura de legume precum broccoli, fasole verde sau conopida.
- Deserturile traditionale precum cozonacul sau pasca trebuie consumate cu moderatie. Este de preferat ca deserturile sa fie facute in casa cu un aport cat mai mic de grasime precum margarina si zahar rafinat. Consumul crescut de dulciuri va determina cresterea nivelului glicemiei si va comunica pancreasului sa produca mai multa insulina.
- Este recomandata evitarea consumului de alcool in exces, mai ales tinand cont de faptul ca in combinatie cu mancarea grea ar putea sa creeze probleme mari pentru stomac, pancreas, stomac si silueta- 1 gram de alcool aducand 7 kcal in organism.
- Incercati sa gatiti alimentele, pe cat posibil, dietetic– la cuptor, abur, la gratar, prin fierbere, si evitati prajelile sau alimentele cu un continut mare de grasimi animale sau uleiuri.
- Consumul exagerat de mancare este cauza indigestiilor. Enzimele gastrice, biliare, pancreatice si intestinale devin depasite de alimentele cu continut crescut de grasimi, proteine. Masa trebuie incheiata inainte de a avea senzatia de saturatie- creierul nostru percepe satietatea la 10 minute dupa ce stomacul e plin.
- Relaxati-va cand mancati, la masa. Graba si stresul incetineste activitatea digestiva. Creati o atmosfera calma si placuta la masa si alocati timp suficient mesei.
- Trebuie sa facem cat mai multa miscare in aer liber. Această activitate creste oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de 2-3 ori mai eficient atunci cand este realizat in natura.
Mesele de sarbatori solicita suplimentar organismul, iar acest lucru poate crea un mare disconfort asupra sistemului digestiv. Pe langa respectarea recomandarilor de mai sus sau cele ale medicului dumneavoastra, pentru a va usura digestia in aceasta perioadă, farm.cercet. Dr. Anca Pop va recomanda sa luati spirulina. Spirulina cu orz verde este o pastila minune, un produs vegetal natural ce reduce pofta de mancare, ajuta la functionarea glandei tiroide, stimuleaza digestia si reduce colesterolul.