Toxiinfectie alimentara. Remedii naturale

Toxiinfectie alimentara? Cu siguranta majoritatea dintre noi s-au confruntat cel putin odata in viata cu  problema intoxicatiei alimentare. Uneori e greu de crezut ca te poti imbolnavi prin a manca mancarea preferata. Principala cauza a aparitiei toxiinfectiei alimentare este manipularea necorespunzatoare a alimentelor, consumul de alimente sau bauturi nepasteurizate, consum de carne insuficient preparata, peste sau pui infestat, fructe de mare contaminate sau insuficient preparate.

Toxiinfectia alimentara este cauzata  de bacterii, virusi sau alte toxine existente in alimente. Toxiinfectia alimentara este insotita de urmatoarele simptome: greata, varsaturi, cefalee, ameteli, indigestie, crampe abdominale si diaree.

Cand suferiti de toxiinfectie alimentare, organismul pierde mai multa apa decat in mod normal. Prin urmare, consumarea unui aport bun de lichide si evitarea alimentelor solide devine planul initial de actiune pentru a scapa de intoxicatia alimentara.

Persoanele cu risc crescut de a dezvolta toxiinfectie alimentare  sunt: femeile insarcinate, copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice.

Cele mai frecvente metode prin care se realizeaza contaminarea alimentelor, sunt: 

  • contaminarea alimentelor pe parcursul procesului de preparare (cel mai frecvent intalnite sunt Campylobacter, Salmonela si E.coli.
  • contaminare alimentelor de la o sursa infestata (omul bolnav sau purtator cronic al unui microorganism patogen sau prin adaugarea in compozitie a unor incrediente contaminate)
  • prin mediul inconjurator (Clostridium perfringens, Clostridium botulinum sau Cryptosporidium parvum)

 Toxiinfectie alimentara. Remedii naturale

  1. Ghimbirul este un remediu excelent pentru a trata aproape toate tipurile de probleme digestive, inclusiv cele cauzate de intoxicatii alimentare. Beti o ceasca de ceai de ghimbir dupa fiecare pranz sau cina pentru a opri arsurile la stomac, greata si alte simptome asociate cu intoxicatiile alimentare. Adaugati cateva picaturi de suc de ghimbir la o lingurita de miere, puteti repeta acest procedeu de mai multe ori pe zi pentru a reduce inflamatia.
  2. Otetul de mere este aliatul de nadejde in caz de toxiinfectie alimentara. Datorita aciditati sale naturale otetul de mere poate ajuta organismul sa se curate si sa se regenereze. Datorita acizilor organici continuti, otetul de mere reinnoieste flora intestinala si opreste indigestia inainte ca aceasta sa inceapa. Flora intestinala este o parte importanta a organismului si trebuie protejata. Amestecati doua linguri de otet de mere intr-o ceasca de apa fierbinte si beti-o inainte de a manca.
  3. Seminte de schinduf si iaurt. Iaurtul are proprietati antibacteriene si antimicrobiene care ajuta la lupta impotriva bacteriilor care provoaca toxiinfectie alimentara. In plus, semintele de schinduf ajuta la tratarea disconfortului abdominal. Puteti lua o lingurita de seminte de schinduf impreuna cu o lingura de iaurt. Este recomandat sa inghititi semintele si nu sa le mestecati. Efectul combinat al semintelor de schinduf si al iaurtului va va oferi o usurare imediata pentru durerile de stomac si varsaturi.
  4. Lamaia. Proprietatile antiinflamatorii, antivirale si antibacteriene din lamai ajuta foarte mult in caz de intoxicatie alimentara. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, lamaia protejeaza si decongestioneaza ficatul, eliminand toxinele. Adaugati un varf de zahar la o lingurita de suc de lamaie si beti sucul de doua pana la trei ori pe zi.
  5. Busuiocul este o planta excelenta pentru a calma disconfortul abdominal cauzat de intoxicatia alimentara. De asemenea, are proprietati antimicrobiene. Beti de cateva ori pe zi ceai de busuioc la care adaugati o lingura de miere .
  6. Usturoiul este, de asemenea, foarte eficient in combaterea toxiinfectiei alimentare datorita proprietatilor sale puternice antivirale, antibacteriene si antifungice. De asemenea, amelioreaza simptome precum diareea si durerea abdominala. Mancati zilnic un catel de usturoi. Daca puteti tolera mirosul de usturoi, puteti incerca si sucul de usturoi.
  7. Pentru a atenua senzatia de arsura in capul pieptului si indigestia acida adaugati in dieta zilnica, Dicarbogel Reflux, un supliment natural cu extracte standardizate de: alginat, musetel si Nalba-mare, care prin ingredientele sale active: atenueaza senzatia de arsuri in capul pieptului, neutralizeaza aciditatea, protejeaza mucoasa stomacului, favorizeaza cicatrizatea mucoasei.

Sfaturi pentru prevenirea intoxicatiei alimentare

  • Asigurati-va ca preparati corect carnea si evitati sa consumati alimente din surse nesigure;
  • Nu consumati produse lactate nepasteurizate;
  • Spalati-va cat mai des pe maini;
  • Spalati intotdeauna fructele si legumele inainte de a fi consumate;
  • Nu lasati niciodata mancarea la temperatura camerei mai mult de 2-3 ore;
  • Nu pastrati laptele, produsele lactate, prajiturile si painea ramase mai mult de 1 zi;
  • Verificati data de expirare a produselor inainte de a le achizitiona.