Nu ai niciun produs în coș.
Sanatatea digestiei
Sistemul Digestiv
Solutiile BioSunLine
Cavitatea bucala este primul segment al tubului digestiv, reprezentand locul unde incepe digestia. La acest nivel, ca urmare a masticatiei si a digestiei chimica realizata prin actiunea salivei se formeaza bolul alimentar.
Esofagul este un conduct ce masoara aproximativ 25 cm situate intre faringe si stomac. O serie de contractii musculare in esofag numite si peristaltism esofagian, sunt responsabile cu transportul, respectiv alunecarea bolului alimentar catre stomac.
Stomacul este un organ cavitar, fiind segmentul cel mai dilatat al tubului digestiv. Aici bolul alimentar, sub actiunea enzimelor stomacale si a acidului gastric, este descompus. Cand continutul stomacului este procesat suficient (chim gastric), acesta este eliberat în intestinul subtire.
Intestinul subtire este segmentul cel mai lung al tractului digestiv, masurand un diametru de 2.5 cm si o lungime de pana la 6 m. La nivelul intestinului subtire, chimul gastric este transformat, sub actiunea enzimelor eliberate de pancreas si bila, in chil intestinal.La nivelul intestinului subtire sunt absorbiti aproximativ 90% din nutrientii pe care organismul ii primeste ulterior in urma digestiei
Intestinul subtire este subimpartit in duoden, portiunea fixa in care se secreta sucul hepatic si pancreatic si unde are loc procesul de descompunere, jejunul si ileonul, responsabile de absorbtia nutrientilor in sange.
Intestinul gros este ultimul segment al tubului digestiv, cu o lungime de pana la 1. 6 m. La acest nivel sunt preluati nutrientii ramasi neabsorbiti din chilul intestinal, transformat si eliminat ulterior sub forma de materii fecale. Acestea sunt stocate in rect inainte de a fi elimintate. Tubul digestive se termina la anus.
La nivelul intestinului gros, masa alimentara este retinuta suficient pentru a permite fermentarea acesteia sub actiunea bacteriilor intestinale, care descompun unele substante neprelucrate in intestinul subtire.
Glandele salivare sunt responsabile cu secretia salivei, o mixtura de apa, enzime si mucina, in cavitatea bucala pentru a lubrifica alimentele ce urmeaza a fi ingerate. De asemenea, enzimele din saliva interactioneaza cu alimentele din cavitatea bucala declansand procesul de digestie chimica.
Ficatul reprezinta cea mai mare glanda din corp, cantarind aproximativ 1. 5 kg. Pe langa faptul ca ficatul reprezinta organul vital ce detoxifica sangele de agentii nocivi organismului, acesta este implicat si in procesul de digestie prin secretia bilei, un lichid ce actioneaza cu predilectie in dregradarea grasimilor. Intre mese bila se acumuleaza in vezicula biliara sau colecist.
Pancreasul este o glanda mixta, retroperineala, situata inapoia stomacului. Secreta sucul pancreatic, ce contine enzime digestive responsabile cu descompunerea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Pancreasul este responsabil cu secretia insulinei, hormonul principal din organism pentru metabolizarea zaharului, trecand-o direct in sange.
Digestia este importanta deoarece organismul are nevoie de nutrienti din alimentele consumate pentru a ramane sanatos si a functiona corespunzator. Nutrientii includ carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale si apa. Sistemul digestiv descompune si absoarbe substantele nutritive din alimentele pentru a le utiliza pentru lucruri importante, cum ar fi producerea de energie, cresterea si repararea celulelor.
Sistemul digestiv reprezinta ansamblul morfologic si functional de organe ce realizeaza digestia si absorbtia alimentelor ingerate precum si evacuarea reziduurilor neasimilabile.
Este alcatuit din:
– tub digestive– masoara aproximativ 9 m lungime, de la cavitatea bucala pana la anus, constituind traiectul alimentelor ingerate
– glande anexe – contribuie la digestie prin intermediul secretiilor.
La nivelul sistemul digestiv pot aparea tulburari pe termen scurt sau lung (cronice). Dintre afectiunile acute amintim constipatia, diareea sau arsurile la stomac.
- Constipatia reprezinta o afectiune a tubului digestiv manifestata prin scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea, cu efort, de scaune tari.
- Diareea se caracterizeaza prin scaune anormale moi sau apoase si nevoia imperioasa de defecare. Majoritatea cazurilor de diaree sunt cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti.
- Arsurile la stomac se produc atunci cand acidul gastric, care se afla in mod normal in stomac, intra in esofag, printr-o deficienta a sfincterului gastroesofagian.
- Hemoroizii sunt vene umflate, marite, care se formeaza in interiorul si in afara anusului si rectului. Ele pot fi dureroase, inconfortabile si pot provoca sangerari.
- Indigestia face referire la un intreg grup de simptome care includ reflux gastroesofagian, balonarea, greata sau senzatie de plenitudine. Aceasta se manifesta prin disconfort sau durere in zona abdominala superioara si prin senzatia de satietate aparuta imediat dupa inceperea mesei.
In cazul aparitiei unor probleme digestive frecvente si grave, va recomandam sa contactati medicul.
Ultimele articole