Prebiotice si probiotice. Care sunt mai importante?

prebiotice si probiotice

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare sa incercam sa dam o definitie pentru prebiotice si probiotice.

Probiotice

De fiecare data cand am consumat iaurt, lapte fermentat, branzeturi usoare ori muraturi, probioticele erau si ele acolo. Ele sunt bacteriile bune, cum tot auzim si citim in reclame si sunt asemenatoare acelora care ne populeaza intestinele. Rolul lor este acela de a reface, in caz de dezechilibru, echilibrul florei intestinale si de a impiedica bacteriile “rele” sa produca leziuni sau tulburari la nivel intestinal, inflamatii sau infectii, cu manifestarile neplacute cunoscute (crampe, diaree etc). Probioticele imbunatatesc activitatea tubului digestiv.

Prebiotice

Prebioticele sunt fibre fermentabile, carbohidrati, care nu sunt digerate in stomac, ajung la nivelul intestinelor si servesc drept hrana probioticelor. In alimentaie le gasim in ceapa, fasole, usturoi, orez, cartofi, cereale integrale, banana, miere etc.

Cu cat consumam probiotice in numar mai mare si mai diferite ca specii, cu atat mai repede se va restabili echilibrul in intestine si scutul nostru de protectie va fi mai bun. Consumul acestora, in timpul unui tratament cu antibiotic, ar fi benefic pentru organism. Aport de probiotice si prebiotice sustin organismul pentru o refacere cat mai rapida.

Probioticele, prebioticele si sistemul imunitar

La fel si in caz de imunitate scazuta, stres, dieta deficitara, fumat, oboseala, sedentarism, flora intestinala poate fi perturbata din echilibrul sau.

Mucoasa, stratul ce captuseste la interior intestinul, contine cea mai mare parte a sistemului imunitar la om. Se estimeaza ca 70% din celulele sistemului imun sunt prezente in intestin. Celulele epiteliale intestinale ofera o bariera fizica si chimica intre lumenul intestinal si structurile celulare si reprezinta primul punct de contact cu bacteriile „rele”.

Exista dovezi stiintifice care sugereaza ca probioticele si prebioticele determina imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar prin metabolitii pe care ii genereaza, precum si prin interactiunea directa cu sistemul imunitar. Dovezile sugereaza ca suplimentarea cu prebiotice si probiotice poate avea efecte de stimulare a imunitatii, cu reducerea riscului si duratei bolilor infectioase.

Si ca sa raspundem la intrebare, pentru restabilirea unui echilibru, trebuie pastrat un echilibru. Asadar, aveti grija sa includeti in alimentatie atat prebiotice, cat si probiotice pentru a va intari sistemul imunitar.