Oboseala cronica – 8 sfaturi pentru a o preveni

oboseala cronica

Ti s-a intamplat vreodata ca intr-un moment sa te simti bine, iar in urmatorul sa te simti coplesit de o oboseala profunda? Nivelul scazut de energie, apatia si lipsa poftei de viata sunt cateva dintre simptomele care pot aparea in caz de oboseala cronica, unul dintre inamicii contemporani ai vietii sociale.

In continuare cercetatorii Biosunline  iti ofera 8 sfaturi despre cum poti preveni oboseala cronica.

1. Evita suprasolicitarea

Suprasolicitandu-te, atunci cand esti absorbit de ceea ce faci, este una dintre cele mai comune greseli care pot duce la oboseala cronica. O stare de sanatate buna te poate duce cu gandul ca „poti mai mult” si astfel, fara sa vrei, poti cadea intr-o capcana ce are repercusiuni asupra sanatatii tale fizice si psihice. Sfatul meu este sa nu faci mai multe lucruri decat trebuie si sa ceri ajutorul unei persoane atunci cand ai nevoie. Sa iti cunosti limitele este una dintre cele mai importante cai de prevenire a oboselii cronice la locul de munca sau acasa.

2. Fa pauze

Cei mai multi dintre noi avem tendinta de a ne odihni doar atunci cand suntem obositi. Mici pauze luate in timpul zilei te pot ajuta sa te deconectezi de la suprasolicitare si te vor linisti fizic si mental. Citeste o carte, bea o ceasca de ceai sau trimite un mesaj unei persoane dragi tie.

3. Elimina stresul

Stresul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie pentru toata lumea. Problemele de zi cu zi, cum ar fi problemele financiare, conflictele familiale si probleme de munca, agraveaza simptomele oboselii cronice. Vorbeste cu un prieten de incredere despre problemele tale, fa o vizita la terapeut sau practica tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga.

4. Odihneste-te mai mult in preajma unor evenimente speciale

Cerintele evenimentelor speciale (miscare, ore tarzii, consumul de alcool), cum ar fi nuntile sau zilele de nastere, si stresul asociat cu astfel de ocazii, te pot consuma foarte usor de energie. Programeaza-ti cateva ore de odihna in plus cu o saptamana inainte de eveniment si urmele oboselii cronice nu se vor vedea pe chipul tau. In plus mai multa energie inseamna mai multa distractie.

5. Cunoaste-ti limitele

Noteaza-ti intr-un jurnal personal care sunt activitatile care iti consuma foarte multa energie, factorii care iti provoaca stres, numarul de ore de odihna pe care ti le oferi in fiecare zi si foloseste-l pentru a-ti programa fiecare zi a saptamanii. Astfel vei stii cum si unde pierzi energie si te poti tine departe de oboseala cronica.

6. Ofera-ti un program rezonabil

Noteaza-ti in jurnal un numar fix de activitati zilnice pe care le poti realiza si perioadele de odihna pe care ti le oferi. Crearea si urmarea unei rutine zilnice iti vor reduce nivelul de stres, deoarece vei stii in fiecare zi ce ai de facut si cata energie iti va consuma acea activitate.

7. Oboseala cronica? Fa miscare

Miscarea este una dintre cele mai bune surse de energie. Iti recomand sa faci cel putin 30 de minute de miscare pe zi. Dar cu intelepciune. Prea multa miscare te poate seca de energie, atat fizic, cat si mental, si te va arunca intr-o recidiva profunda a oboselii cronice. Poti discuta cu medicul tau sau cu un terapeut fizic care sunt cele mai bune exercitii pe care le poti urma.

8. Ofera-ti un boost de energie cu vitamine pentru oboseala

Este normal sa te simti obosit dupa o activitate fizica intensa sau dupa o zi stresanta la birou. Odihna, de obicei, te poate ajuta sa iti restabilesti nivelul de energie din organism. Insa doar pentru moment.

O alimentatie sanatoasa si echilibrata, fara grasimi saturate si alimente procesate, coroborata cu vitamine impotriva oboselii, te va ajuta sa iti mentii un nivel ridicat de energie, iar tu vei putea sa duci la bun sfarsit activitatile zilnice pe care ti le-ai programat.

Iti recomand Neurergin, un supliment alimentar ce contine NADH, denumita si ,,vitamina antioboseala”, o coenzima care se gaseste deja in corpul nostru si este cel mai promitator activ natural de sustinere a energiei celulare si mentale.

Beneficiile pe care ti le ofera acest supliment alimentar:

  • imbunatateste procesul de producere a energiei la nivelul celulei;
  • mareste eficienta activitatii intelectuale si fizice;
  • reduce nivelul de stres din organism;
  • stimuleaza producerea de dopamina, noradrenalina si serotonina, esentiale la imbunatatirea performantelor cognitive si la memorie;
  • este implicat direct in procesul de aparare a celulelor.

Tine cont de sfaturile de mai sus si cu siguranta vei uita de oboseala cronica si vei fi plin de energie, in fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *