Nootropice naturale pentru imbunatatirea functiei cognitive

In era rapida a informatiei, cu totii cautam modalitati de a ne imbunatati performanta mentala si concentrarea. Nootropicele, cunoscute si sub numele de “suplimente cognitive”, au devenit tot mai populare. Acest articol iti va oferi o perspectiva clara asupra nootropicelelor, beneficiilor lor si sfaturi pentru a alege cel mai potrivit pentru nevoile tale.

Ce sunt nootropicele?

Cuvantul nootropics deriva din limba greaca si inseamna “intoarcerea mintii”. Nootropicele sunt substante care promoveaza imbunatatirea functiilor cognitive, cum ar fi memoria, concentrarea si claritatea mentala. Acestea pot include atat substante naturale, precum plante si extracte, cat si compusi sintetici.

Beneficii

 • Imbunatatesc memoria.
 • Sustin capacitatea de concentrare.
 • Au proprietati adaptogene – ajuta organismul sa faca fata stresului si sa mentina echilibrul mental.
 • Sprijina furnizarea de energie fara efectele secundare ale stimulantilor clasici.
 • Pot avea efecte neuroprotectoare, contribuind la sanatatea creierului pe termen lung.

Cine trebuie sa ia nootropice?

Decizia de a lua nootropice este una personala si depinde de mai multi factori, inclusiv obiectivele individuale, sanatatea generala, stilul de viata si consultarea cu profesionisti medicali.

 • Persoanele care doresc imbunatatirea performantei cognitive
 • Elevi si studenti
 • Persoanele cu stres cognitiv ridicat
 • Persoanele cu deficit de atentie si concentrare
 • Persoanele care lucreaza in domenii care necesita o concentrare mentala extinsa, creativitate si luare de decizii

Cum alegem nootropicul potrivit?

Alegerea unui nootropic depinde de mai multi factori, iar procesul poate fi influentat de obiectivele individuale, starea generala de sanatate, eventualele conditii medicale si preferintele personale. Efectele unui nootropic pot varia semnificativ de la o persoana la alta. Fiecare persoana are o biologie unica, cu diferente in metabolism, niveluri de neurotransmitatori, sensibilitate la substante chimice, si alti factori biologici care pot influenta modul in care organismul raspunde la nootropice. Din aceste motive, ceea ce functioneaza pentru o persoana nu este neaparat la fel de eficient sau adecvat pentru altcineva.

Atunci cand vrei sa alegi un produs pentru memorie iti recomandam sa:

 1. Cauti produse cu ingrediente naturale: opteaza pentru nootropice care contin extracte din plante cu proprietati cognitive dovedite.
 2. Alegi nootropice in functie de obiectivele tale specifice – imbunatatirea memoriei, sporirea energiei sau reducerea stresului.
 3. Consulti un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a incepe administrarea.

Nootropice naturale

Bacopa monnieri

Cunoscuta si sub denumirea de hysop de apa, bacopa este o optiune nootropica foarte populara pentru cei care au nevoie de imbunatatirea functiilor cognitive si reducerea stresului. De ce? Aceasta mentine sanatatea pe termen lung a creierului datorita proprietatilor antioxidante si neuroprotectoare. Intr-un studiu care a implicat 60 de studenti, cu o durata de 6 saptamani. Administrarea de Bacopa monnieri a dus la progrese semnificative in atentie, concentrare, memorie de lucru si chiar amintire, comparativ cu grupul care a primit placebo.

Ginkgo Biloba

Este asociata cu cresterea fluxului sanguin cerebral, imbunatatirea semnificativa a memoriei, atentiei si concentrarii. Substantele active din Ginkgo Biloba, cum ar fi flavonoidele si terpenele, ajuta la protejarea celulelor nervoase impotriva stresului oxidativ mentinerea sanatatii creierului pe termen lung.

Luteina si zeaxantina

Traditional, aceste carotenoide, foarte concentrate in pigmentul macular, sunt folosite ca ingrediente in suplimentele pentru sanatatea ochilor. Intr-un studiu, s-a ajuns la concluzia ca prezenta acestor carotenoide ajuta la stimularea abilitatii creierului de a invata, ajutandu-te sa construiesti noi conexiuni si sa reorganizezi cele vechi, esential pentru atentie si retentie. Persoanele mai in varsta care au luat luteina si zeaxantina au reusit, de asemenea, sa elimine mai bine informatiile irelevante in timp ce faceau multitasking. Surse alimentare bogate in luteina si zeaxantina includ frunzele verzi, ouale si legumele colorate.

Acizii grasi Omega 3

In special EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic), sunt cunoscuti pentru beneficiile lor asupra sanatatii, cu un accent deosebit pe functiile cognitive.

DHA reprezinta o componenta semnificativa a membranelor celulare din creier, iar concentratia sa este esentiala pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului. Omega 3 joaca un rol important in mentinerea integritatii structurale si a functionalitatii neuronilor.

Exista cercetari care sugereaza ca un aport adecvat de Omega 3 poate fi asociat cu o reducere a riscului de declin cognitiv legat de varsta si de boli neurodegenerative si imbunatateste memoria si atentia.

Recomandarile privind doza zilnica variaza, dar in general, se sugereaza un aport regulat de peste gras (cum ar fi somonul si tonul), seminte de in, ulei de peste sau suplimente de omega 3, in special pentru cei care nu consuma suficiente alimente bogate in acesti acizi grasi

Vitaminele din complexul B

Studiile au aratat ca aceste vitamine sunt esentiale pentru a sustine functiei neurologice sanatoasa la orice varsta. O dieta bogata in folat (B9) este asociata cu un risc mai scazut de declin cognitiv. De asemenea, acidul pantotenic (B5) este implicat in sinteza neurotransmitatorilor si poate contribui la sustinerea sanatatii creierului. Asigura-te ca incluzi vitamina B6 si vitamina B12, deoarece deficientele sunt mai comune odata cu inaintarea in varsta. Vitamina B12 este importanta in special in timpul unei diete vegana sau vegetariana.

Resveratrol

Datele actuale sugereaza ca resveratrolul ar putea avea potentialul de a influenta pozitiv performanta cognitiva, in special prin proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare. Un studiu sugereaza ca suplimentarea cu resveratrol poate imbunatatii functiile cognitive la persoanele cu tulburari cognitive usoare.

Nootropicile functioneaza cel mai bine in contextul unui stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate, somn adecvat si gestionarea stresului.

Referinte:

West, Helen, RD. “The 10 Best Nootropic Supplements to Boost Brain Power.” Healthline, November 2016, https://www.healthline.com/nutrition/best-nootropic-brain-supplements

Hammond, Billy R Jr, et al. “Effects of Lutein/Zeaxanthin Supplementation on the Cognitive Function of Community Dwelling Older Adults: A Randomized, Double-Masked, Placebo-Controlled Trial.” Front Aging Neurosci. August 2017. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824416/

Hashiguchi, Masayuki, et al. “Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia.” Journal of Pharmaceutical Health Care and Sciences. 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729005/pdf/40780_2015_Article_14.pdf

Kennedy, David O. “B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review.” Nutrients. February 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/

Li, Shufeng, et al. “The preventive efficacy of vitamin B supplements on the cognitive decline of elderly adults: a systematic review and meta-analysis.” BMC Geriatrics. June 2021. https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-021-02253-3

Lindbergh, Cutter A, et al. “Lutein and Zeaxanthin Influence Brain Function in Older Adults: A Randomized Controlled Trial.” J Int Neuropsychol Soc. January 2018. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28695791/

Peth-Nui, Tatimah, et al. “Effects of 12-Week Bacopa monnieri Consumption on Attention, Cognitive Processing, Working Memory, and Functions of Both Cholinergic and Monoaminergic Systems in Healthy Elderly Volunteers.” Evid Based Complement Alternat Med. December 2012. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23320031/