Infectii urinare vara – cum le prevenim?

infectii urinare

Infectiile urinare sunt o problema comuna care afecteaza milioane de femei anual. Desi poate aparea in orice moment al anului, acestea par sa fie mai frecvente vara.

De ce apar infectiile urinare vara?

Exista cateva motive principale pentru care aceste infectii sunt mai frecvente in timpul verii:

Deshidratarea

In zilele calduroase, corpul pierde mai multa apa prin transpiratie. O hidratare insuficienta reduce volumul de urina si concentratia acesteia, rezultand un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor in tractul urinar.

Inotul

Contactul cu apa din piscine, lacuri sau mari poate introduce bacterii in tractul urinar, mai ales daca apa nu este bine intretinuta sau igienizata. De asemenea, purtarea indelungata a costumelor de baie umede, poate crea un mediu cald si umed, favorabil dezvoltarii bacteriilor.

Transpiratia excesiva

Temperaturile ridicate duc la transpiratie abundenta, care poate favoriza proliferarea bacteriilor in zona genitala. Daca nu se mentine o igiena adecvata, bacteriile pot migra in tractul urinar.

Activitatea fizica intensa

Poate duce la aparitia de iritatii in zona genitala si la cresterea riscului de infectii. De asemenea, activitatea fizica poate duce la deshidratare, amplificand riscul de infectii ale tractului urinar.

Schimbarile in rutina si igiena

In timpul vacantelor si calatoriilor, rutina zilnica de igiena poate fi perturbata. Utilizarea toaletelor publice, igiena precara si accesul limitat la dusuri pot creste riscul de infectii urinare.

Preventie infectii urinare

Preventia infectiilor urinare vara poate fi realizata prin urmatoarele metode:

 • Hidratarea corespunzatoare. Consumul suficient de apa ajuta la diluarea urinei si la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
 • Mentinerea unei igiene adecvate in zona genitala este esentiala. Schimbarea imediata a costumelor de baie ude si purtarea lenjeriei din materiale naturale ajuta la prevenirea infectiilor.
 • Este important sa nu amanati urinarea, deoarece acest lucru poate permite bacteriilor sa se inmulteasca in vezica.
 • Consumul de probiotice. Probioticele, cum ar fi cele gasite in iaurt, kefir si alte produse fermentate, pot ajuta la mentinerea unui echilibru al florei bacteriene.
 • Hidratarea adecvata, cel putin 8 pahare de apa pe zi.
 • Renuntarea la bauturi diuretice. Consumul de cafea si alcool poate duce la deshidratare.
 • Purtarea de lenjerie din bumbac, care permite pielii sa respire si reduce umiditatea.
 • Urinarea dupa actul sexual.

Tratamentul infectiilor urinare

Tratamentul infectiilor urinare vara trebuie abordat prompt si cu atentie pentru a evita complicatiile. Respectarea indicatiilor medicului privind administrarea antibioticelor, hidratarea adecvata si mentinerea unei igiene corespunzatoare sunt esentiale pentru recuperarea rapida.

In plus, remediile naturale si suplimentele pot oferi un sprijin suplimentar in gestionarea infectiilor urinare:

 • fructele de merisor pot ajuta la prevenirea si ameliorarea infectiilor urinare prin impiedicarea bacteriilor sa adere la peretii tractului urinar.
 • probioticele pot contribui la mentinerea echilibrului florei bacteriene si pot reduce riscul de infectii recurente.
 • strugurii ursului contin arbutina, un compus active, cu efect antibacterian, diuretic si astringent.

Referinte: www.webmd.com