Nu ai niciun produs în coș.
Avitaminoza – “Restantele de primavara” ale organismului
22 mart.
Dupa sezonul rece, care, de cateva decade dureaza 4-5, cateodata aproape 6 luni, vine in sfarsit primavara mult asteptata. Dar oare cu ce pret pentru organismul nostru? Unul dintre acesta poate sa fie avitaminoza.
Cine nu a auzit de astenia de primavara?
Da, acea perioada în care ne simtim obositi, chiar daca nu depunem un efort fizic sau intelectual foarte mare. Acea perioada in care resimtim tristete fara un motiv aparent. In care avem tendinta de a ne supara extrem de usor, in care pofta de mancare este scazuta, ne doare frecvent capul etc.
In plus, fata de toate aceste semne subiective, atat de caracteristice asteniei de primavara, multi dintre noi ne confruntam la finalul sezonului rece si cu manifestari obiective, vizibile. Ar fi deteriorarea pielii, a parului si a unghiilor, scaderea imunitatii, scaderea in greutate, anemie, dureri osoase, sangerarea gingiilor, simptomatologie digestiva etc.
Avitaminoza – cauze
Cauzele tuturor acestor “restante” cu care organismul nostru intra in primavara sunt multiple. Potentialul nutritiv al alimentatiei de peste iarna este scazut. Fructele si legumele proaspete sunt mai putine, frigul implica cheltuieli energetice mai mari pentru organism, lumina soarelui, atat de importanta pentru sinteza vitaminei D, este putina, etc. In final, rezervele de vitamine si minerale acumulate pe parcursul verii se consuma si apare ceea ce numim starea de hipovitaminoza, cu forma ei cea mai grava – avitaminoza. Aceasta este chiar o afectiune ce poate determina secundar aparitia unor boli grave, precum scorbutul si rahitismul. Insa, aici se ajunge din fericire destul de rar.
Simptomele avitaminozei cuprind oboseala, iritabilitate crescuta, moleseala, slabiciune, somnolenta, capacitate de munca scazuta, raceli frecvente.
Bun. Adica nu bun, dar asa se zice…. Deci ce e de facut pentru ca si organismul nostru sa redevina verde si sanatos pe deplin, ca si natura insasi? Este relativ simplu.
Masuri pentru un organism sanatos
1.Trebuie refacute, cat mai repede, rezervele de vitamine si minerale din legume si fructe proaspete, cat mai multe si cat mai repede. Dar si aici este o mica problema deoarece acestea de obicei incep sa apara un pic mai tarziu, prin mai – iunie. Pana atunci (de fapt este o solutie ajutatoare chiar în sezonul rece, pentru a nu atinge starea de avitaminoza) ne stau la dispozitie multitudinea de suplimente alimentare . Acestea pot suplini cu succes lipsa aportului acestora prin alimente corespunzatoare cerintelor organismului.
Pentru o alimentatie sanatoasa adaugati in dieta zilnica Spirulina cu orz verde, regina suplimentelor pentru ca reprezinta o mare sursa de substante nutritive:
- 10 vitamine (includem pe aceasta lista si vitaminele B, C sau E);
- 8 minerale;
- 18 aminoacizi;
- acizi grasi (cum ar fi Omega 3);
- beta-caroten – cu proprietati antioxidante.
Mai mult decat atat, aceasta ofera organismului tau proteine esentiale, avand avantajul ca acestea sunt mult mai usor de digerat, si de absorbit fata de cele din carne sau legume. O puteti comanda la pret de producator aici.
Masuri pentru un organism sanatos
2. Cat mai multa miscare in aer liber. Plimbarile si exercitiile in aer liber fac uneori minuni in lupta contra asteniei de primavara! Ce poate fi mai relaxant si imbucurator decat o plimbare in mijlocul naturii care incepe sa inverzeasca si sa infloreasca?
3. Somnul odihnitor – minimum 7 ore pe noapte, zic unii ca ar fi “cel mai bun medicament”!
4. Diferite metode de relaxare. Nu le ignorati deoarece este dovedit ca, de exemplu, un masaj sau o baie relaxanta cu uleiuri esentiale nu sunt doar mofturi, ci chiar ofera organismului nostru multa energie.
5. O cura de detoxifiere nu poate face decat bine, avand in vedere cate toxine se acumuleaza peste iarna în organism.
Si ar mai fi foarte multe de spus, dar macar pe acestea sa le incercam, pentru a ne pregati sa luam in noul semestru cele mai mari note la materia SANATATE!