Acid alfa-lipoic. Beneficii pentru sanatate

acid alfa-lipoic

Acidul alfa-lipoic (ALA) reprezinta un compus organic esential, recunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sanatate si rolul sau ca antioxidant puternic si cofactor metabolic in reactiile celulare.

Ce este acidul alfa-lipoic?

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant universal. In plus, poate sustine regenerarea altor antioxidanti, cum ar fi glutationul, vitamina C si vitamina E.

Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi, ce sunt implicati in procesele de oxidare care pot deteriora celulele si contribui la aparitia diverselor afectiuni. Radicalii liberi sunt produsi in mod natural in organism, ca rezultat al proceselor metabolice (ex. digestia alimentelor, respiratia, etc). Insa, ei pot fi generati si de factori externi precum poluarea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau expunerea la anumiti agenti chimici.

In mod normal, echilibrul dintre radicalii liberi si antioxidanti este mentinut. Problemele apar atunci cand nivelul de radicali liberi este crescut. Atunci avem nevoie de antioxidanti precum acidul alfa lipoic, vitamina C, coenzima Q10.

Beneficiile pentru sanatate ale acidului alfa-lipoic

Sustine sanatatea ochilor

Stresul oxidativ poate deteriora nervul ocular si poate provoca probleme de vedere, in special la persoanele cu diabet zaharat sau la adultii in varsta. Suplimentarea de acid alfa-lipoic sau alti antioxidanti ar putea sprijini sanatatea ochilor prin cresterea activitatii antioxidante. Intr-un studiu clinic pe 100 de persoane, ALA a fost capabil sa sustina nivelurile serice de superoxid dismutaza (SOD). Aceasta este o enzima cu proprietati antioxidante si poate sustine, printre altele, retina si nervul optic.

Mentine densitatea osoasa

Pe masura ce inaintam in varsta densitatea osoasa scade. Aceasta se refera la cantitatea de minerale ce se gasesc in oase in raport cu volumul lor total. Este un indicator important al sanatatii osoase si al rezistentei oaselor.

Stiinta spune ca acidul alfa-lipoic poate contribui la mentinerea densitatii osoase si scaderea riscul de fracturi sau aparitiei osteoporozei.

Acidul alfa-lipoic si diabetul

Studiile clinice au aratat ca ALA poate avea un efect benefic in managementul diabetului zaharat, in special in cazul diabetului de tip 2. Se considera ca acidul alfa-lipoic poate ajuta la reducerea nivelului de glucoza din sange si poate oferi protectie impotriva complicatiilor legate de diabet, cum ar fi neuropatia diabetica. In plus, contribuie la reducerea rezistentei la insulina.

Sustine o greutate corporala sanatoasa

O meta-analiza a 10 studii randomizate sustine ca tratamentul cu acid alfa-lipoic a aratat o pierdere in greutate mica, dar semnificativa, pe termen scurt, comparativ cu placebo.

Atentie, un supliment cu ALA nu va ajuta la pierderea in greutate, daca nu este completat cu o dieta sanatoasa si exercitii fizice.

Poate reduce inflamatia in organism

Acidul alfa-lipoic poate reduce semnificativ nivelul proteinei C reactive (PCR). PCR este un marker care poate arata daca in organism exista o inflamatie cronica provocata de anumite afectiuni, cum ar fi diabetul si cancerul. Sursa

Acidul alfa-lipoic are proprietati antioxidante puternice, care pot reduce inflamatia si imbatranirea pielii, promoveaza functia nervoasa sanatoasa, reduce factorii de risc pentru bolile cardiace si incetineste progresia tulburarilor de pierdere a memoriei.

Cum putem suplimenta aportul de acid alfa-lipoic

Alimente

Daca doriti sa va ridicati nivelul de acid alfa-lipoic, incepeti cu dieta dvs. Cresteti aportul de alimente cum ar fi:

  • Broccoli
  • Spanac
  • Organe animale (cum ar fi ficatul, rinichii si inima)
  • Carne rosie
  • Mazare
  • Sfecla
  • Varza de Bruxelles
  • Rosii
  • Morcovi
  • Cartofi dulci

Sfatul specialistului BioSunLine

Cand vine vorba de a obtine mai mult acid alfa-lipoic in legumele, fiti atenti la metoda de gatit. Adesea, gatirea completa pe plita sau in cuptor poate elimina unele dintre substantele nutritive si mineralele puternice pe care le contin aceste alimente puternice. In schimb, incercati sa puneti la microunde sau sa gatiti la aburi in loc sa fierbeti sau sa prajiti. Aburirea este o modalitate excelenta de a gati usor mancarea, pastrand in acelasi timp aroma si toate “bunatatile” sanatoase din interiorul ei!

Suplimente

Suplimente cu acid alfa-lipoic sunt disponibile sub forma de comprimate, in doze de 300 – 600 mg. Pentru o biodisponibilitate mai mare este recomandat ca acestea sa fie administrate pe stomacul gol (cu cel putin o ora inainte sau dupa masa).

De unde stii daca ar trebui sa luati suplimente ALA? Care sunt simptomele deficitului de acid alfa-lipoic? Numit deficit de lipoic acid sintetaza este un tip rar de boala neurometabolica. Se caracterizeaza prin convulsii, probleme cu cresterea si controlul muscular, dificultati de digestie si intarzieri psihomotorii.

Inainte de administrarea unui supliment cu acid alfa-lipoic intreaba specialistul in sanatate.